Руските медии, позовавайки се на местни медии, съобщиха за експлозии в близост до летище в град Енгелс (Саратовска област). Там е базирана стратегическата авиация с далечен обсег на действие.

Нейните бомбардировачи изстрелват крилати ракети по Украйна от големи разстояния.

След взривовете на стратегическо летище в Енгелс, Руска федерация, през нощта на 26 декември местните власти разказаха за инцидента и опровергаха слуховете в пресата за евакуация от града. Междувременно в интернет се публикуват съобщения за смъртните случаи на летището и за повредените самолети.

Това съобщи в социалните медии губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин.

В жилищните квартали на града не е имало извънредни ситуации и "няма абсолютно никаква заплаха за жителите", нито щети по гражданската инфраструктура, посочи Роман Бусаргин.

Взрив на военно летище в Калужка област

Взрив на военно летище в Калужка област

Предполага се, че ударено с украински дрон

Що се отнася до ситуацията с експлозиите на самото летище, където се намират стратегическите бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, служителят не разкри подробности за последствията, като заяви, че съоръжението все още се проверява.

"Информацията за инцидента във военното съоръжение се проверява от правоохранителните органи", каза Бусаргин.

По-рано тази нощ в интернет бяха разпространени видеозаписи на две експлозии в руската военновъздушна база в Енгелс. Руската информационна агенция "База", позовавайки се на местни жители, пише, че са се чули сирени за въздушно нападение и експлозия.

Междувременно руските канали в Telegram съобщават, че при нападението на летището в Енгелс са загинали трима души, а други четирима са ранени. Освен това се съобщава за повредени самолети.

Инцидент на летище "Белбек" в Севастопол

Инцидент на летище "Белбек" в Севастопол

Самолет е излязъл от пистата и се е запалил

Самото летище Енгелс се намира на стотици километри от украинската граница. Русия използва, наред с другото, стратегическата авиация от това съоръжение за нанасяне на масирани ракетни удари.

Руското министерство на отбраната заяви тогава, че ударът е бил нанесен от безпилотни летателни апарати, макар че тази версия е съмнителна, защото ВВС базата се намира на 700 км. от границата. Украинските власти, както обикновено при саботажи дълбоко зад руските линии, не признават изрично участието си.

Припомняме ви, че на 25 декември имаше експлозии в близост до летище Халино в руската Курска област.

В средата на декември журналистът Петър Козлов цитира свои източници, които съобщават за Substack и за англоезичния Moscow Times, че руският президент Владимир Путин лично е отменил в последния момент голямата си годишна пресконференция, след като военните не са му дали гаранции, че нови атаки срещу военновъздушни бази дълбоко в руския тил няма да се повторят точно по време на събитието.

Припомняме, че това е втората атака по летището. Ва 5 декември руското министерство на отбраната призна за атака с дрон срещу военни летища в Рязанска и Саратовска области сутринта на същия ден. Във вторник неидентифициран дрон атакува летището в Курск, което също се използва от военните.

Как Украйна удари руския тил със стари съветски дронове

Как Украйна удари руския тил със стари съветски дронове

Възможно ли е да става дума за нова разработка