Две ракети са изстреляни срещу военна база близо до летището в Багдад, в която се намират американски войски, което е десетата атака от края на октомври, съобщи иракската армия, цитирана от "Дефенс пост".

Няма жертви при атаката, базата е същата, обстрелвана в понеделник, когато бяха ранени шестима членове на елитните иракски сили за борба с тероризма в Ирак, двама от които критично, допълва армията.

Вашингтон изрази нарастващата си загриженост от атаки срещу американски бази и дипломатически мисии, като за някои от тях обвиняват шиитските милиции, обучавани от Иран.

Шестима ранени при удар с ракети "Катюша" срещу военна база край Багдад

Шестима ранени при удар с ракети "Катюша" срещу военна база край Багдад

Атаките са имали за цел американски обекти в района

Източници свързват поне едно нападение с Катаиб Хизбула, силна шиитска фракция, близка до Иран и в черния списък на САЩ.

Иран има сериозна власт в Ирак, особено сред по-твърдите елементи на Хашд ал Шааби, паравоенни сили, съставени до голяма степен от шиитските милиции.

Служител на отбраната на САЩ заяви за АФП, че ракетните атаки превръщат Хашд по-голяма заплаха за сигурността на американските войски в Ирак от "Ислямска държава".

На 6 декември, САЩ наложиха санкции срещу три високопоставени фигури на Хашд.

Дрон бомбардира дома на шиитски лидер в Ирак

Дрон бомбардира дома на шиитски лидер в Ирак

Той изпратил бойци да защитават антиправителствените протестиращи в Багдад

Напрежението между Иран и САЩ нарасна, след като миналата година Вашингтон се оттегли от знаковото споразумение за съвместен всеобхватен план за действие с Техеран и възобнови санкциите.

Ирак, който е близък и до двете страни и чиито сили за сигурност са обучени или от САЩ, или от Иран, се притеснява да не попадне под кръстосан огън.

Американски служители твърдят, че обмислят планове за разполагане на 5000 до 7000 допълнителни войски в региона за противодействие на Иран.

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Имат индикации, че може да удари Израел, Саудитска Арабия и американските войски