Ракетите с малък обсег на действие на Иран имат обхват малко над 600 мили, което означава, че една изстреляна от покрайнините на Багдад може да нанесе удар върху Йерусалим, съобщава "Ню Йорк Таймс", цитирани от "Аарец".

Високопоставен служител на Пентагона коментира, че има индикации, че Иран потенциално може да извърши агресивни действия в бъдеще на фона на симулиращо напрежение между Техеран и Вашингтон. Предупреждението идва в същия ден на нови доклади за Иран, за изграждане на "скрит арсенал от балистични ракети с малък обсег на действие в Ирак".

"Продължаваме да виждаме индикации и по очевидни причини няма да навлизам в подробности, че е възможно да настъпи потенциална иранска агресия", заяви Джон Роуд, №3 в Пентагона, пред репортери.

Американски военни заловиха кораб с ирански оръжия за хусите

Американски военни заловиха кораб с ирански оръжия за хусите

Оръжието е конфискувано…

Роуд не предоставя подробности за това, на каква информация се позовава или на каквато и да е времева линия. "Изпратихме много ясни сигнали до иранското правителство за потенциалните последици от агресията", допълва Роуд.

Двама американски служители, говорещи при условие за анонимност, коментираха пред "Ройтерс", че през последния месец има разузнаване, което показва, че Иран придвижва сили и оръжия в региона.

Не е ясно какво конкретно цели Иран с тези движенията, допълват те. Едно от официалните лица заяви, че част от притесненията са за иранската дейност в Ирак, който има проблеми с антиправителствени протести.

Готови сме да преговаряме със САЩ, ако отменят санкциите, обяви Рохани

Готови сме да преговаряме със САЩ, ако отменят санкциите, обяви Рохани

Междувременно Рохани призова да се освободят невинните хора

"Ню Йорк Таймс" съобщи още, че "Иран е използвал продължаващия хаос в Ирак, за да натрупа скрит арсенал от балистични ракети с малък обсег на действие в Ирак, част от разширяващите се усилия за опит за сплашване на Близкия изток и отстояване на сила."

Медията цитира "американски служители от разузнаването и военни служители", които добавят, че "ракетите представляват заплаха за американските съюзници и партньори в региона, включително Израел и Саудитска Арабия, и могат да застрашат американските войски".

Служителите на разузнаването не обсъждат точния модел балистична ракета, която Иран "е промъкнал в Ирак", но в доклада става ясно, че "ракетите с малък обсег имат обхват малко над 600 мили, което означава, че една, изстреляна от покрайнините на Багдад може да нанесе удар по Йерусалим."

САЩ искат с новото ръководство на ЕС да противодействат на Русия, Китай и Иран

САЩ искат с новото ръководство на ЕС да противодействат на Русия, Китай и Иран

Вчера новият състав на Европейската комисия встъпи в длъжност

Миналата година "Ройтерс" съобщи, че Иран е предоставил балистични ракети на шиитски пълномощници в Ирак и развива капацитета си за още, за да възпира атаките срещу своите интереси в Близкия изток и средство да удари регионалните си врагове.

САЩ са разположили хиляди допълнителни военни сили в Близкия изток, включително бомбардировачи и персонал с противовъздушна отбрана, за да противодейства срещу това, което Вашингтон определя като провокативно иранско поведение.

Напрежението в Персийския залив се повиши след атаките срещу петролни танкери през лятото, включително край бреговете на Обединените арабски емирства и петролни съоръжения в Саудитска Арабия. САЩ обвиниха Иран, който отрече да стои зад атаките.

Нетаняху "скочи" на европейските държави, които търгуват с Иран

Нетаняху "скочи" на европейските държави, които търгуват с Иран

Така позволяват на Техеран да разработи ядрени оръжия.

Американските служители заявиха, че се водят непрекъснати дискусии за повече американски войски в региона, но че не е взето решение и ситуацията е тежка.

Те обясняват, че военните редовно обсъждат силите си по целия свят, включително в Близкия изток.

Иран е изправен седмици наред в жестоки протести срещу покачването на цените на бензина. Размириците, които започнаха на 15 ноември, след като правителството рязко повиши цените на горивата, се разпространиха в повече от 100 града и се превърнаха в политически.

Техеран ги обвини за "главорези", свързани с противниците му в изгнание, и главните чужди врагове на страната - САЩ, Израел и Саудитска Арабия, допълва "Аарец".

Един месец Русия, Китай и Иран тренират защита на Индийския океан

Един месец Русия, Китай и Иран тренират защита на Индийския океан

Борят се с терористи и пирати, не е враждебност към никоя държава