САЩ се надяват на сътрудничество с новото ръководство на ЕС за противодействие на заплахата, произтичаща от Русия, Китай и Иран.

Това се казва в съобщение на говорителя на държавния секретар на САЩ Майк Помпео във връзка с началото на мандата на новия състав на Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен, предаде ТАСС.

"Съединените щати се надяват на сътрудничество с новото ръководство, а също така с Европейския парламент и неговия председател Давид Сасоли, със страните членки на ЕС за постигане на нашите общи цели", се казва в съобщението.

"Сред тях са укрепване на нашите търговски отношения, насърчаване на европейската енергийна независимост, противопоставяне на общите предизвикателства пред нашата сигурност и демократични ценности, включително и заплахите от страна на Русия, Комунистическата партия на Китай, а също така и от Иран", подчертава Помпео.

По думите му САЩ желаят укрепване на партньорството с ЕС с цел осигуряване на мирно и успешно бъдеще на своите граждани.

Вчера новият състав на Европейската комисия встъпи в длъжност.