Пакистанските власти са взели решение да бъде отключен през следващите дни достъпът до популярните сайтове Facebook и YouTube, заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи на Пакистан Рехман Малик, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, пакистанското правителство разпореди на интернет доставчиците в страната да блокират Facebook. Причина за това стана група в социалната мрежа, в която се публикуват изображения на пророка Мохамед, съобщават световните агенции.

Правителството на Пакистан следва заповед на съда, след като група ислямски адвокати печели дело, в което изисква властите да блокират Facebook до 31-ви май.

Групата във Facebook, която стои в центъра на скандала, е наречена „Нарисувай Мохамед днес" (Draw Mohammed Day). В нея създателите й призовават хората да публикуват снимки на пророка на 20 май в знак на протест срещу заплахите, отправени от радикална мюсюлманска групировка срещу създателите на филмчето South Park.

Ислямският свят забранява всякакво изобразяване на пророка Мохамед.

Припомняме, групировката „Мюсюлманска революция" заплаши Мат Стоун и Трей Паркър, защото в юбилейния епизод 200 на филмчето, се появава Мохамед в мечешки костюм.

Днес в южния град Карачи около 2000 студентки излязоха на протестно шествие с посланието, че Facebook трябва да бъде забранен, заради толерирането на тази група.

Междувременно се е провел и мъжки протест, с призив за джихад срещу тези, които оскверняват името на ислямския пророк.

Ден след като блокира Facebook, пакистанското правителство спря достъпа и до YouTube заради богохулствени видеа.

Не се посочва конкретно видео, което е предизвикало решението. Само се казва, че в интернет страницата има „нарастващо светотатствено съдържание".

От държавния регулатор приветстват представители на Facebook и YouTube да се свържат с пакистанското правителство и проблемът да бъде решен по начин, който да осигурява религиозната хармония и уважение.

Достъпът, до онлайн енциклопедията Wikipedia и сайта за споделяне на снимки Flickr, също е ограничен.