Пакистанската полиция връчи в неделя заповеди за арест на бившия премиер Имран Хан, за да осигури явяването му в съда по обвинения в злоупотреба при продажба на държавни подаръци. Това съобщи "Ройтерс", като цитира местни власти.  Поддръжници на Хан са се опитали да попречат на полицията да влезе в дома му.

Избирателната комисия на Пакистан през октомври призна 70-годишния политик за виновен в незаконна продажба на подаръци от чуждестранни високопоставени лица.

След това Федералната агенция за разследване повдигна обвинения срещу него в антикорупционен съд, който миналата седмица издаде заповедите за арест, след като Хан не се яви в съда въпреки многократните призовавания.

Хан настоява за предсрочни избори след отстраняването му от длъжност при парламентарен вот в началото на миналата година, искане, което беше отхвърлено от неговия наследник Шехбаз Шариф, който каза, че гласуването ще се проведе по график по-късно тази година.

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан е ранен след покушение

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан е ранен след покушение

Пострадали са и други негови съпартийци

Припомняме, че той ръководеше протестни кампании в цялата страна за натиск за предсрочен вот миналата година и беше прострелян и ранен на един от митингите.

Позовавайки се на отсъствието си от съда и инцидента със стрелба, Хан каза в неделя а полицията: "Те знаят, че има заплаха за живота ми", добавяйки, че съдилищата не са осигурили адекватна сигурност.

Пакистан има дълга история на политическо насилие. Бившият министър-председател Беназир Бхуто беше убита през декември 2007 г. при нападение с оръжие и бомба след провеждане на предизборен митинг в град Равалпинди.

В същия град нейният баща и бивш министър-председател Зулфикар Али Бхуто беше обесен през 1979 г., след като беше свален от власт чрез военен преврат.

Президентът на Пакистан Мохамад Зия Ул Хак загина при самолетна катастрофа през 1988 година, при която имаше сериозни съмнения за терористичен акт.