Пакистанската опозиция вече празнува след проведените вчера парламентарни избори.
Миналата нощ привърженици на Народната партия на Пакистан празнуваха вече в Карачи с изстрели на огнестрелно оръжие. По подобен начин са празнували на места и главните им политически опоненти.

Въпреки предварителните резултати, които показват убедителна победа на опозиционните сили, много техни представители говорят за очаквани сблъсъци като следствие от гласуването.

Според резултатите до този момент привържениците на президента Первез Мушараф ще загубят част от местата с в долната камара на парламента. Представител на неговата партия вече призна загубата на изборите.
Официалните резултати от гласуването ще бъдат обявени тази вечер.

Западни кореспонденти съобщават, че по време на изборите са констатирани много нарушения. Няколко човека бяха убити при сблъсъци между привърженици на различните партии. Инцидентите ставаха в различни части на страната.

Съобщава се и за много избиратели, които не са посмели да отидат да упражнят правото си на глас поради страх, че в избирателните секции са поставени бомби или са организирани атентати.

Изборите за долна камара на парламента първоначално бяха планирани за 8 януари, но след убийството на лидера на пакистанската опозиция Беназир Бхуто на 27 декември, беше назначена нова дата. В дните около изборите силите за сигурност в Пакистан бяха приведени в състояние на бойна готовност.

Въпреки това в последния ден, разрешен за агитация, в град Парачинар по време на опозиционен митинг атентатор-самоубиец взриви колата си в сграда. Атентатът взе живота на 47 човека.

Преди изборите представители а опозицията изразиха опасенията си от манипулации на вота и на преброяването от страна на партията на президента Первез Мушараф. Пакистанските власти от своя страна настояваха, че изборите ще бъдат честни и прозрачни.

Ако двете опозиционни партии - Народната партия на Пакистан и Мюсюлманската лига с лидер Наваз Шариф - получат две трети от местата в парламента, те могат да предизвикат импийчмънт на действащия президент Мушараф.