Лидерът на Палестинската автономия предаде на генералния секретар на ООН молбата за приемането на палестинската държава за пълноправен член в световната организация. По-късно Махмуд Аббас направи официално изявление по време на срещата на 66-то Общо събрание на ООН, провеждаща се в Ню Йорк. Изказването му бе посрещнато с бурни аплодисменти, отбелязва СиЕеЕн.

Още в началото на речта си, Аббас критикува Израел за това, че се „надпреварва с времето" в опита си да предначертае границите. По думите му по този начин се вреди на хиляди палестински семейства.

Палестинският лидер критикува силно заселническата политика на Израел, изтъквайки, че тя е основна пречка в мирния процес. Той беше категоричен, че тези действия на израелските власти ще унищожат шансовете за разрешаване на продължаващия десетилетия конфликт. От думите му стана ясно, че палестинците ще продължат да оказват „мирна съпротива срещу израелската окупация".

Време е палестинците да спечелят свободата си и своята независимост, допълни той.

На много места в Палестина са разположени огромни екрани, които  излъчват на живо изказването на Аббас, отбелязва БиБиСи.

Непосредствено след Абас на трибуната застана израелският премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че Израел протяга ръка на палестинския народ.

"Истината е, че Израел иска мир и аз искам мир." - каза още Нетаняху.

Той се солидаризира с наскоро обявената позиция на американския президент Барак Обама, че мирът може да бъде постигнат само по пътя на преките преговори, а не с резолюция на ООН.

Същевременно израелските власти изразиха съжаление от факта, че палестинският президент предаде заявката за пълноправно членство в ООН, посочи Гиди Шмерлинг, говорител на израелския премиер. Той също изтъкна, че единственият път за постигане на мир е чрез преговори, а не чрез предприемането на подобни едностранни стъпки.

Агенция Ройтерс излага по-нататъшната процедура по разглеждането на палестинската заявка, допълва БНР.

Съгласно правилата на ООН генералният секретар Бан ки Мун трябва незабавно да предаде документа в Съвета за сигурност. След това Съветът формира комисия, която да проучи и направи оценка на палестинската молба. Стандартната практика изисква тази комисия да приключи работа до 35 дни, но този срок може да бъде променен.

Според информация на Би Би Си, на 26 септември, понеделник, Съветът за сигурност на ООН ще разгледа молбата на Палестинската автономия за пълноправно членство в организацията. Тя трябва да спечели най-малко 8 от гласовете в 15-членния Съвет за сигурност, без да има вето от някой от петте негови постоянни членове

Междувременно часове преди лидерът на Палестинската автономия Махмуд Аббас да представи молбата за пълноправно членство, на Западния бряг избухнаха размирици.

В град Наби Салех протестиращи изгориха израелския флаг и снимки с лика на американския президент Барак Обама. Припомняме, вчера стана ясно, че САЩ ще наложат вето на евентуална резолюция на Съвета за сигурност на ООН за приемането на Палестина за пълноправен член на организацията и съответно признаване на нейния суверенитет.