Арабският телевизионен канал Ал-Джазира публикува редица документи, свидетелстващи, че палестинското ръководство е било готово да направи редица отстъпки на Израел в преговорите за уреждане на близкоизточния въпрос, пишат чужди медии.

Отстъпките се отнасят за статута на Източен Йерусалим и съдбата на палестинските бежанци. Палестинското ръководство е било готово да предостави на Израел голяма част от Източен Йерусалим. През май 2008 година Ахмед Курая, който възглавяваше палестинската делегация в преговорите с Израел, е предложил запазване на всички израелски поселения в Източен Йерусалим с изключение на Хар Хом.

В съобщение на Ал-Джазира се казва, че телевизията е получила достъп до конфиденциален файл, отнасящ се за израелско-палестинските преговори и засягащ периода 2000-2010 година. Става въпрос за стенограми, електронна преписка и друг тип документи от преговори между израелски, палестински и американски дипломати.

Предполага се, че изтичането е станало от палестинска страна. Документите са 16067, но тяхната достоверност не е потвърдена.

Според публикуваните документи през май 2008 година Ахмед Курая е предложил на израелската делегация съхраняване на еврейските поселения в Източен Йерусалим с изключение на Хар Хом. Това според думите му е най-голямата отстъпка от палестинска страна в преговорите досега.

Съдейки по документите, на преговорите е ставало въпрос и за населения с араби район Шейх Джарах, който е един от центровете на напрежение. Лидерите на ООП са предлагали този район да бъде разменен за други земи.

Документите свидетелстват, че палестинските преговарящи са изразили готовност и за обсъждане на числеността на палестинските бежанци, завръщащи се по родните си места. Имало е готовност техният брой да бъде ограничен до 100 000 за 10 години.

В същото време е било предложено да се създаде съвместен комитет, който да се грижи за Храмовата гора, намираща се на високия хълм в центъра на Йерусалим, където се намират и мюсюлманските и юдейските светини.

В същото време Сааб Ерекат, който дълги години възглавява палестинската делегация на мирните преговори и чието име фигурира в много от документите, отрече да са правени подобни предложения.