Точно в 13.00 часа специалният самолет на Ал Италия с, който лети папа Бенедикт XVI кацна на летището Есенбога в Турция.
4 минути по-късно главата на Римокатолическата църква слезе на пистата, посрещнат от турския премиер Ердоган.

„Исках да посетя Турция, защото тя се превърна в мост между религиите. Призовавам за солидарност между културите," бяха първите думи на папата при пристигането му в Анкара, отправени към турския премиер Ресеп Тайип Ердоган.

"Турция е демократична, ислямска държава. Исках да дойда тук още от момента, в който станах папа, тъй като обичам тази култура.
„Искам да заздравя сплотеността между двете култури. Това е наш дълг",

папа Бенедикт XVI

От своя страна турският премиер Ердоган приветства госта си с думите „Щастлив съм да ви видя - Вас и делегацията Ви в нашата страна". Той подчерта, че визитата на папата е от „огромно значение".

Както бе съобщено по-рано Ердоган се срещна със Светия отец преди заминаването си за форума на НАТО в Рига.

След пристигането си в турската столица Бенедикт XVI се отправи към мавзолея на Кемал Ататюрк, за да поднесе венец и да отдаде почит на бащата на светската турска държава. 

Очаква се визитата да протече при изключителни мерки за сигурност.

Малко по-рано днес Тайип Ердоган заяви, че се надява визитата на папа Бенедикт XVI в страната му да бъде призив за мира в света.

В същото време преди да замине за Анкара папа Бенедикт XVI заяви, че предприема „пътуване на диалога, братството и помирението в труден исторически момент".

Тази сутрин Ердоган се обърна към парламента с думите, че Турция трябва да покаже традиционното си гостоприемство, уточняват от АП.

Надявам се, че посещението на главата на Римокатолическата църква ще помогне за сътрудничеството между различните цивилизации и световния мир.

Нека бъдем любезни, прикани още Ердоган, предупреждавайки и за възможни провокации от страна на „маргиналните" кръгове.

Не се съмнявам обаче, че като нация и държава ние ще покажем своята традиционна гостоприемност, добави турският премиер.

Припомняме, че голяма част от мюсюлманите в Турция бяха възмутени от речта на главата на Римокатолическата църква през септември. В нея той цитира средновековен владетел, който определя исляма като насилствена религия.

Освен това миналата неделя общо 25 000 души излязоха по улиците на Истанбул, за да протестират срещу предстоящото посещение на папата.

В момента в града, където се намира седалището на Вселенската патриаршия, над 12 000 полицаи следят за реда в града.

Ердоган ще се види с Бенедикт XVI на летището, малко преди да замине за срещата на НАТО в Латвия.