Папа Франциск посети управляван от Църквата социален център в квартал на Лисабон днес, съобщава "Ройтерс". Там той призова младите да "изцапат ръцете си" като подпомогнат нуждаещите се.

По време на обръщението си в енорийския център Сейнт Винсент дьо Пол, в квартал Серафина той остави настрана подготвената си реч и каза, че "осезаемата любов е тази, която цапа ръцете си".

"Колко дестилирани, безполезни животи минават през битието, без да оставят следа, защото животът им няма тежест", каза той в обръщение към работниците и доброволците в социалния център, след като детски хор там.

Той каза, че посланието, което иска да остави на младите хора е, че докато абстрактната, платонична любов съществува "в орбита", осезаемата любов може да промени света.

Франциск говори за повърхностността на хората, които помагат на бедните да се чувстват добре, но след това веднага измиват ръцете си с отвращение.

"Чрез вашите действия, вашата ангажираност, като си цапате ръцете, като се докосвате до реалността и нещастието на другите, вие създавате вдъхновение, вие генерирате живот", обясни той.

В петък сутринта Франциск чу изповедите на трима млади католици от Испания, Италия и Гватемала в един от парковете, където се провежда фестивалът.

Събитието идва по-малко от шест месеца след публикуването на доклад, според който в Португалия най-малко 4815 непълнолетни са били сексуално малтретирани от духовници в продължение на седем десетилетия.

Папата пристигна в Лисабон в сряда, по случай Световния ден на младежта, най-големият католически фестивал в света.

Папа Франциск: Църквата се нуждае от пречистване

Папа Франциск: Църквата се нуждае от пречистване

Франциск говори в Лисабон в началото на петдневно посещение в страната