Над 100 свещеници, заподозрени в сексуално насилие над деца, продължават да изпълняват църковни функции в Португалия, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ръководителя на комисия, разследваща въпроса.

Комисията, която започна своята работа през януари 2022 г., посочва в окончателния си доклад, публикуван вчера, че най-малко 4815 деца са били сексуално малтретирани от членове на Португалската католическа църква - предимно свещеници - в продължение на 70 години.

Добавя се, че тези констатации са само "върхът на айсберга", като въпросните 4815 случая са определени като "абсолютния минимум" на броя на жертвите.

"Има приблизителен брой на обвинените свещеници и той очевидно ще бъде повече от 100", заяви детският психиатър Педро Щрехт, който ръководи комисията.

Комисията подготвя списък с обвинени свещеници, които все още са на служба в Църквата, за да бъде изпратен на институцията и на прокуратурата.

Разкрития за сексуални посегателства срещу деца в португалската католическа църква

Разкрития за сексуални посегателства срещу деца в португалската католическа църква

Повече от 4800 доказани случая през последните 70 години

Щрехт посочи, че лицата от списъка трябва да бъдат отстранени от длъжност или поне да им бъде забранено да общуват с деца и тийнейджъри по време на разследването.

Хосе Орнелас, ръководител на Епископската конференция, съобщи, че институцията все още не е получила списъка. Щтрехт уточни, че това ще се случи "скоро".

"Това, което папа Франциск казва, е, че насилниците на непълнолетни не могат да заемат длъжности в институцията, докато бъде доказано, че лицето е насилник", заяви Орнелас и подчерта, че Църквата няма да провежда "лов на вещици" срещу своите членове.

Щрехт пък изтъкна, че Църквата има "моралното и етично задължение да сътрудничи на съдебните власти" по въпроса.

Португалските епископи ще проведат среща на 3 март, за да обмислят прилагането на "по-ефективни и подходящи механизми" за предотвратяване на бъдещи злоупотреби, посочи Орнелас.

Папата се срамува от неспособността на Католическата църква да се справи със сексуалното насилие над деца във Франция

Папата се срамува от неспособността на Католическата църква да се справи със сексуалното насилие над деца във Франция

Той прикани католиците във Франция да поемат отговорност