Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще направи опит да потуши бунт в редиците на ръководената от него партия ПАСОК, в която се зараждат вълнения относно социалната цена на новия спасителен план за Атина, информира money.bg.

В началото на месец май властите в страната съобщи, че възнамерява да поиска допълнителни 60 милиарда евро помощ.

Според специалисти има риск недоволството в управляващата партия да прелее в обща парламентарна криза.

И днешните доста слаби данни от страната потвърждават дълбочината и силата на икономическата криза. В същото време няколкостотин протестиращи се събраха в центъра на Атина срещу новите непопулярни мерки, поискани от ЕС и МВФ, както и против корупцията и лошото управление на страната.

Скокът на безработицата в Гърция за март до16.2% и спадът на индустриалното производство с цели 11% само потвърждават кризата в страната, както и че остава в рецесия за трета поредна година с оглед големите съкращения на публичните разходи и по-високите данъци.

Министърът на труда Лука Кацели заяви, че представители на ПАСОК поискаха да им се покажат резултатите от жертвите, които страната направи при първия план за финансова помощ от ЕС и МВФ за 110 млрд. евро от май 2010г.

Гърция може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Кредитната агенция Moody's обяви, че понижава рейтинга на Гърция от B1 на Caa1. Преди това рейтинговата агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция до B+. Възможно е да последват нови корекции надолу до рейтинг CCC, което е знак за фалит. Причината за негативните оценки е финансовото положение на Гърция, която получи спасителни заеми.