Папа Франциск в неделя критикува продължаващите израелските въздушни удари в Ливан, които убиха както лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, така и много цивилни лица, като "надхвърлящи морала", съобщава "Ройтерс".

По време на полета си за Рим след посещението си Белгия, папата каза, че страните не могат да прекаляват с използването на своите военни сили.

"Дори по време на война има морал, който трябва да се спазва, каза той. Войната е неморална. Но правилата на войната ѝ придават известна моралност. Отбраната винаги трябва да бъде пропорционална на атаката. Когато има нещо непропорционално, виждате тенденция за доминиране, която надхвърля морал."

Франциск често призовава за прекратяване на насилствените конфликти, но обикновено е предпазлив, когато изглежда, че определя агресорите. През последните седмици той говори по-открито за военните действия на Израел в неговата почти едногодишна война срещу "Хамас".

Папата осъди като "тежък грях" отказа на помощ за мигрантите

Папата осъди като "тежък грях" отказа на помощ за мигрантите

Той осъди отношението към мигрантите, пресичащи Средиземно море напът за Европа

Миналата седмица папата каза, че израелските въздушни удари в Ливан са "неприемливи" и призова международната общност да направи всичко възможно, за да спре боевете. На пресконференция на 28 септември той осъди смъртта на палестински деца при израелските удари в Газа.

Франциск каза в неделя, че разговаря по телефона с членове на католическа енория в Газа всеки ден. Той каза, че енориашите му разказват за условията на място и "също за жестокостта, която се случва там".

Израел съобщи за убит още един висш командир на Хизбула

Израел съобщи за убит още един висш командир на Хизбула

Продължават атаките срещу Ливан и ответните удари

Ситуацията в региона се усложни, след като "Хизбула" потвърди смъртта на своя лидер Хасан Насрала при израелски въздушен удар по Бейрут.

В неделя израелските военни обявиха, че са убили и висшия командир на шиитската милиция Набил Каук.

Съобщението идва на фона на продължаващите израелски атаки срещу Ливан, но и на ответни удари. Тази сутрин израелската армия съобщи, че Северен Израел е атакуван с около осем ракети, изстреляни от Ливан. Те са ударили района на град Тибериас и са паднали в открита местност.

По данни на военните израелски кораб е прихванал дрон, движещ се от Червено море към пристанищния град Ейлат. Преди това в града на южния край на Израел бе обявена въздушна тревога. Така наречената "Ислямска съпротива в Ирак" обяви, че нейни бойци са атакували с дронове "важна цел" в Ейлат.

Стана ясно, че израелската армия е нанесла удари и в Йемен, в отговор на удари от бунтовниците хуси. Не се съобщава за жертви. 

Гутериш призова за примирие между Израел и "Хизбула"

Гутериш призова за примирие между Израел и "Хизбула"

Цикълът на насилие трябва да бъде прекъснат незабавно