Папа Франциск обяви, че Католическата църква трябва да признае историята на мъжкото господство и сексуалните злоупотреби с жени и деца и да възстанови репутацията си сред младите хора или рискува да се превърне в "музей", съобщава "Ройтерс".

Ала във важен документ, в който споменава множество скандали и отново признава значителни пропуски от страна на духовенството, той също така казва, че църквата "не може да се съгласи с всичко, което някои феминистки групи предлагат", което е очевидна препратка към забраната на църквата жени да стават свещеници.

Папата се бори с критиките по отношение на отговора на църквата към продължаващата от десетилетия криза със сексуални посегателства от страна на католически духовници, която сериозно навреди на репутацията ѝ по целия свят и доведе до изплащането на милиарди долара обезщетения.

Припомняме, че през март бившият ковчежник на Ватикана кардинал Джордж Пел бе осъден на 6 години затвор за сексуално насилие след обвиненията на двама млади мъже срещу него. Престъпленията са извършени през 90-те години, месеци, преди Пел да бъде назначен за архиепископ на Мелбърн. Мъжете, тогава 13-годишни момчета, са пеели в църковен хор.

Франциск коментира темата в простиращото се на 50 страници "Апостолическо насърчение" за едномесечната среща на епископите през октомври относно ролята на младите хора в наброяващата 1,3 млрд. души Католическа църква.

82-годишният Франциск призова младите хора да не бъдат обезверени от скандала със сексуалното насилие, а да работят с преобладаващото мнозинство свещеници и други духовници, които са верни на призванието си.

Той изтъква, че сексуалното насилие от страна на духовенството е "трагедия" и помоли младите хора да помогнат на църквата в "този мрачен момент".

"Една жива църква може да погледне назад към историята и да признае справедлив дял на мъжки авторитаризъм, господство, различни форми на поробване, насилие и сексистко насилие", подчертава главата на Римокатолическата църква.

"С тази перспектива тя може да подкрепи призива за зачитане на правата на жените и да предложи убедителна подкрепа за по-голяма реципрочност между мъжете и жените, без да се съгласява с всичко, което някои феминистки групи предлагат", настоява още папата.

Някои женски организации се стремят жените да имат правото да са свещеници. Църквата изключи това, твърдейки, че Исус е избрал само мъже като свои апостоли.

Наскоро изцяло женският екип на месечното списание на вестника на Ватикана за проблемите на жените подаде оставка, заявявайки, че нов редактор се опитва да ги постави "под пряк мъжки контрол".

Последните истории в списанието включват и такава за сексуално насилие на монахини от свещеници. Редакторът отрече техните обвинения.

Франциск призна, че църквата трябва да спечели обратно много млади хора, които я възприемат като незначителна в живота им или като досада.

Той каза, че такъв възглед за църквата може "да има сериозни и разбираеми причини: сексуални и финансови скандали; духовенство, неспособно да се ангажира ефективно с чувствителните за младите въпроси". Църквата трябвало да запази и привлече младите хора, като обясни по-добре своята доктрина, настоя Франциск.