Дяволът е жив и здрав и работи извънредно, за да подкопае Римокатолическата църква. Това обяви папа Франциск, цитиран от "Ройтерс".

Всъщност папата е толкова убеден, че сатаната е виновен за кризата със сексуалните посегателства и за дълбокото разделение, разтърсваща Католическата църква, че помоли католиците по целия свят да отправят специална молитва всеки ден през октомври, за да се опитат да го отблъснат.

Повече от 3670 деца жертви на педофили от Католическата църква в Германия

Повече от 3670 деца жертви на педофили от Католическата църква в Германия

За периода от 40-те до наши дни

"Църквата трябва да бъде спасена от атаките на дявола, великия обвинител, и в същото време да бъде все по-осъзната за вината, грешките и злоупотребите, извършени в настоящето и в миналото", изтъкна Франциск в послание на 29 септември.

След като беше избран през 2013 г., папа Франциск даде да се разбере, че смята, че дяволът е истински. В енциклика през април, посветена на светостта в съвременния свят, папата е споменал дявола повече от десет пъти.

"Не трябва да мислим за дявола като мит, образ, символ, фигура на речта или идея. Тази грешка ще ни доведе до сваляне на гарда ни, ще станем безгрижни и в края на краищата ще бъдем по-уязвими", пише той в енцикликата.

Католическата църква в последните години беше засегната от множество сексуални скандали - от Германия, през САЩ, до Чили. През лятото архиепископ Карло Мария Вигано остро разкритикува Франциск от консервативни позиции, че е знаел за сексуалните посегателства на бивш американски кардинал спрямо семинаристи, но не е сторил нищо.  

И в Холандия разкриха разврат в Католическата църква

И в Холандия разкриха разврат в Католическата църква

NRC свърза 20 от 39-те кардинали и епископи с престъпления