Папа Франциск обяви, че "ватиканският таен архив" в крайна сметка не е толкова таен. Той официално смени името на архива на Светия престол, за да премахне това, което счита за "отрицателни" конотации с "тайна" в неговото име, съобщава АП.

Отсега нататък колекцията от документи, ръкописи и папирус на папи от миналото ще бъде официално известна като "Ватикански апостолски архив".

В нов закон папата отбелязва, че архивът отдавна е отворен за учени и че самият той е постановил, че архивите на папа Пий XII от ВСВ, обвинен от някои, че не е говорил достатъчно за Холокоста, ще бъдат отворени за изследователи предсрочно на 2 март 2020 г.

Според него, промяната на името отразява по-добре реалността на архива и "неговата служба за църквата и света на културата".

Архивът съдържа документация за живота на вселенската католическа църква от VIII век до наши дни.

Той съдържа 600 различни колекции, които са организирани в 85 километра рафтове.

Разположен във вътрешността на Апостолския дворец, архивът съдържа поредица от читални и двуетажен "бункер" от подсилен цимент.

Ватикана отваря архивите си за Холокоста

Ватикана отваря архивите си за Холокоста

Смело решение на папа Франциск

Най-ценните документи, включително древни позлатени ръкописи и актовете на процеса за инквизиция срещу Галилео Галилей - се съхраняват в сигурни, климатизирани помещения, където се контролира влажността.

За първи път през 1881 г. архивът отваря врати за изследователи, а в момента се допускат 1500 души годишно.

Понастоящем достъпно за учените, е папството на папа Пий XI, който умира 1939 г. Обичайната практика на Светия престол е да изчака 70 години след приключване на папството, за да се отворят архивите на този понтификат.

Но това би означавало, че архивите на Пий XII, папа от 1939-1958 г., не биха били на разположение на учените най-рано до 2028 г.

Светият престол е под натиск да организира и каталогизира колекцията Пий XII по-бързо, за да я предостави на изследователите, докато оцелелите от Холокоста са все още живи.

Франциск обяснява промяната на името, тъй като първоначалното латинско име Archivium Secretum ( което означавало само, че архивът е частен и отделен) се е превърнало в почти зловещо, сякаш Светия престол има тайни, които крие.

"Благодарение на някои културни акценти на някои места думата secretum губи истинското си значение и инстинктивно се свързва с модерната концепция на думата "тайна", водейки до предразсъдъчното приемане за нещо скрито, неразкрито и запазено за неколцина", пише той.

"Това е напълно противоречащо на това, което Ватиканският секретен архив винаги е бил и е предназначен да бъде", допълва папата.

Католическата църква призна за унищожени архиви за сексуални посегателства

Католическата църква призна за унищожени архиви за сексуални посегателства

Немски кардинал упрекна администрацията в злоупотреба с власт