Папа Франциск съветва хората да отхвърлят "бога на парите", както и този на консуматорството, удоволствията, успеха и егоизма, съобщава "Асошиейтед прес".

В своята проповед в базиликата "Св. Петър" за отбелязване на Богоявление, Франциск насърчи хората да се съсредоточат върху това да служат на другите, а не на себе си.

Той също така призова миряните да се концентрират върху същественото, като се отърват от това, което той нарича "безполезни неща и зависимости", които вкочаняват сърцата и объркват умовете.

Празникът Богоявление припомня пътуването на влъхвите, или тримата царе, за да донесат подаръци на бебето Иисус, което Йоан Кръстител кръщава в река Йордан.

Вярващите, настоя Франциск, трябва да помагат на страдащите по кьошетата на живота, изтъквайки, че Иисус присъства в тези хора. Подчертавайки принцип на своето служене като папа, Франциск каза, че "вярата не е просто набор от изтънчени учения", а призив да се обича Бог.

В Милано градските власти предоставиха обяд в хотел на 200 бездомници, като начин да доставят празнична радост на нуждаещите се.