В обръщение към католическите духовници по случай Коледа Бенедикт XVI се противопостави на законовото признаване на двойките, които живеят на семейни начала и на правото на хомосексуалистите да сключват бракове, предаде Ройтерс.

С това изказване папата защитава позицията на църквата в разгорещен дебат, който протича в Италия по тези въпроси. През последните месеци има напрежение между Ватикана и левите сили в управляващата коалиция на Романо Проди, след като те подеха инициатива да дадат със закон някои права на двойките, които не са сключили брак.

Според главата на Римокатолическата църква даването на права на такива двойки е заплаха за традиционния брачен съюз, който изисква по-висока степен на отговорност.

Още по-твърда е позицията на светия отец относно призивите хомосексуалните двойки да се третират наравно със съпружеската двойка.

По думите му това подмолно би защитило теориите, които пренебрегват мъжкото и женското начало у човека, сякаш са само биологичен въпрос. Според Бенедикт теориите, според които човек сам избира какво е и какво не е, водят към разрушаване на идентичността на човечеството.