Ватиканът е домакин на нобелови лауреати, представители на ООН и НАТО и на шепа ядрени сили на конференция, целяща да подкрепи глобална промяна на политиката от епохата на Студената война за ядрено възпиране към такава за ядрено разоръжаване, съобщава "Асошиейтед прес".

Папа Франциск е направил обръщение пред конференцията, добавяйки гласа си към кампанията, която продуцира нов договор на ООН, призоваващ за ликвидирането на ядрените оръжия, и беше връчена Нобелова награда мир на малка застъпническа група, която допринесе за прокарването на договора.

Сред онези, които ще се изкажат по време на двудневната конференция, са Беатриче Фин, изпълнителен директор на спечелилата Нобелова награда за мир Кампания за забрана на ядрените оръжия, и Масако Уада, който е оцелял при атомната бомбардировка в японския град Нагасаки през 1945 г. и който се превърна във виден активист на ядреното разоръжаване.

Конференцията идва на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров и разгорещената реторика между Вашингтон и Пхенян. Ала кардинал Питър Търксън изтъкнал пред аудиторията, че мероприятието е било планирано доста преди американският президент Доналд Тръмп да започне обиколката си в Азия, където севернокорейската ядрена заплаха беше начело в дневния му ред.

Предизвиквайки усмивки в аудиторията, която е била съставена предимно от светски хора, Търксън заявил, че е "божествено провидение", че конференцията и посещението на американския президент са съвпаднали.

Откривайки дебата, държавният секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, е посочил пред конференцията, че е дошло времето световните сили да се откажат от политиката си на ядрено възпиране.

"Международният мир и стабилност не могат да бъдат основани върху фалшиво чувство за сигурност, върху заплахата от взаимно унищожение или пълно унищожение или просто поддържане на баланса на властта", каза Паролин.

А ако се използват ядрени оръжия, последиците ще бъдат опустошителни за човечеството и бъдещите поколения, предупреди Франсоа Буньон от Международния комитет на Червения кръст.

"Както Червеният кръст научи в Хирошима, няма ефективни средства за подпомагане на оцелелите, като същевременно бъдат защитени онези, които оказват помощ", посочи той и добави: "Мнозинството от жертвите ще бъдат лишени от медицинската помощ, от която се нуждаят."

Конференцията е първото голямо международно събитие, откакто 122 страни одобриха нов договор на ООН през юли, призоваващ за пълното премахване на ядрените оръжия. Въпреки това никоя от ядрените сили, нито страна членка на НАТО не го е подписала. Те твърдят, че високите идеали на договора са нереалистични предвид бързото разрастване на програмата за ядрени оръжия на Северна Корея.