Папа Франциск призова страните във великденското си послание да ускорят разпределението на ваксините срещу COVID-19, особено сред бедните в света, и нарече въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия "скандални", информира "Ройтерс".

Коронавирусът означаваше, че това е втората поредна година, в която великденските папски служби се посещават от малки групи хора пред вторичен олтар на базиликата "Свети Петър", вместо от тълпи в църквата или на площада отвън.

След като изнесе литургия, Франциск прочете посланието си "Urbi et Orbi" (към града и света), в което традиционно прави преглед на световните проблеми и призовава за мир.

"Пандемията все още се разпространява, докато социалната и икономическа криза остава тежка, особено за бедните. Независимо от това - и това е скандално - въоръжените конфликти не са приключили и военните арсенали се укрепват", подчерта главата на католическата църква.

Франциск, който обикновено би направил обръщението пред около 100 000 души на пл. "Свети Петър", говори пред по-малко от 200 души в църквата, докато посланието беше излъчено за десетки милиони души по целия свят.

Площадът беше празен, с изключение на няколко полицаи, следящи за спазването на строгия тридневен национален локдаун.

Папата помоли Бог да утеши болните, онези, които са загубили любим човек, и безработните, призовавайки властите да дадат на семействата в най-голяма нужда "добра поддръжка".

Той приветства медицинските работници, съчувства на младите хора, които не могат да посещават училище, и каза, че всички са призовани да се борят с пандемията.

"Призовавам цялата международна общност, в дух на глобална отговорност, да се ангажира да преодолее забавянията в разпределението на ваксини и да улесни тяхното разпространение, особено в най-бедните страни", настоя той.

Франциск, който често призовава за разоръжаване и пълна забрана за притежание на ядрени оръжия, изтъкна още: "Все още има твърде много войни и твърде много насилие! Нека Господ, който е нашият мир, да ни помогне да преодолеем мисленето на войната."

Отбелязвайки, че е Международният ден за осведоменост за противопехотните мини, той нарече такива оръжия "коварни и ужасни устройства... колко по-добър би бил нашият свят без тези инструменти за смърт!"

Като спомена конфликтни райони, той открои за похвала "младите хора в Мианмар, ангажирани да подкрепят демокрацията и да накарат гласовете им да бъдат чути мирно". Повече от 550 протестиращи са убити след военния преврат на 1 февруари в Мианмар, която папата посети през 2017 г.

Франциск призова за мир в няколко конфликтни зони в Африка, включително региона Тиграй в Северна Етиопия и провинция Кабо Делгадо в Мозамбик. Той подчерта, че кризата в Йемен е "посрещната с оглушително и скандално мълчание".

Той призова израелците и палестинците да "преоткрият силата на диалога", за да се постигне решението за две държави, където и двата етноса да живеят рамо до рамо в мир и просперитет.

Франциск отбеляза, че осъзнава, че мнозина християни все още са преследвани и призова за премахване на всички ограничения на свободата на изповеданията и религията по света.