Папа Франциск използва обръщението си по случай Възкресение Христово, за да осъди кървавата атака от вчера срещу колона автобуси в Сирия, съобщава БиБиСи.

Пред хилядите поклонници, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана, в посланието си "Urbi et Orbi" ("Към града и света"), той нарече атентата край Алепо, при който загинаха повече от 100 души, "позорен".

Над 100 станаха жертвите на атентата край Алепо

Над 100 станаха жертвите на атентата край Алепо

Сред тях има жени и деца

Той също така се изказа срещу тероризма и корупцията.

"Нека (Бог) по специален начин подкрепя усилията на онези, които работят активно за изцелението и комфорта на цивилното население в Сирия, на възлюбената и мъченическа Сирия, която е жертва на война, която не престава да сее ужас и смърт", изтъкна понтификът.

Папата заклейми "потисническите режими", но в явен призив за сдържаност призова световните лидери да предотвратят разпространението на конфликтите, докато нараства напрежението около Северна Корея и Сирия.

При изключителни мерки за сигурност на площада след неотдавнашните атаки срещу пешеходци в Лондон и Стокхолм, папата говори за разкъсвания от конфликти и пропит с напрежение свят.

Той изтъкна, че Бог върви "заедно с всички онези, принудени да напуснат родните си места в резултат на въоръжени конфликти, терористични атаки, глад и потиснически режими", без да назовава конкретни правителства.

Той призова за мир в Южен Судан, Судан, Сомалия, Демократична република Конго и Украйна.

По-рано в литургията за Възкресение Христово той говори за болката на мигрантите и разкритикува "парализиращите и безплодни бюрокрации, които стоят на пътя на промяната".

Великден бе също така отбелязан в коптските църкви в Египет, където при атентати преди седмица, за които отговорност поеха терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), загинаха най-малко 45 души.