Париж ще изключва светлините на Айфеловата кула един час по-рано от нормалното, ще понижи температурата на водата в общинските басейни и ще намаление на отоплението в обществените сгради, за да пести енергия тази зима. Това обяви кметът на града, цитиран от агенция Ройтерс.

Мерките са насочени към постигане на целта на президента Еманюел Макрон индустрията, домакинствата и общинските власти да намалят потреблението си на енергия с 10% в отговор на намаляването на доставките на газ от Русия и спираловидно нарастващите цени на енергията.

В цяла Европа страните търсят начини да намалят потреблението на енергия и да запълнят запасите си от газ в подготовка за възможно пълно спиране.

Франция не е толкова зависима от руски газ, колкото някои нейни съседи, но рекорден брой прекъсвания на ядрени реактори принуди Франция да внася електроенергия, когато обикновено е износител, изостряйки натиска върху енергийните пазари.

Франция винаги ще бъде градът на светлината, заяви кметът Ан Идалго.

Идалго каза, че от 23 септември осветлението в обществените сгради на Париж ще бъде изключвано в 22 часа. докато температурата на водата в басейните ще бъде намалена до 25 по Целзий от 26 по Целзий. Отоплението в обществените сгради пък ще бъде намалено до 18 градуса по Целзий.

В момента Айфеловата кула е осветена до 1 часа сутринта от осветителна система, която й придава златист блясък. В началото на всеки час, докато свети, той мига благодарение на 20 000 мигащи крушки. Гасене светлините на паметника в 23.45 ч. би означавало 4% намаление на неговата консумация на енергия.

Сметката за енергия на столицата ще достигне 90 милиона евро тази година, с 35 милиона повече от обичайното дори при дългосрочни договори за електричество и газ, които предпазват властите от най-лошото увеличение на разходите.