Върховната Рада на Украйна прие закон за допускане на части от въоръжени сили на чужди държави на територията на Украйна да участват в учения през 2019 година, съобщава ТАСС.

"Законопроектът одобрява решението на президента на Украйна за приемане на части от въоръжените сили на други държави на територията на Украйна през 2019 г. за участие в многонационални военни учения", съобщава обяснителна бележка към документа.

Порошенко одобри учения на САЩ и НАТО в Украйна

Порошенко одобри учения на САЩ и НАТО в Украйна

Отделени са 1,3 милиона долара за многонационалните учения

Според закона, през юни-октомври, 2000 войници от Съединените щати и НАТО и участниците в програмата "Партньорство за мир" с оръжия и оборудване, "до 30 колесни превозни средства, до 23 самолета и хеликоптери, а на Sea Breeze - 2018 г. през юни - септември - до 2 хиляди войници, до 40 кораба (лодки и плавателни съдове), до 2 подводници, до 41 самолета и хеликоптери, до 100 броя колесни превозни средства."

През 2019 г. са планирани и украинско-румънските учения "Риверайн-2019", многонационалните учения "Кленова Арка-2019" и украинско-британските учения.

Подобни решения се вземат в Украйна всяка година от април 2014 г. Миналата година повече от 3000 американски войници и държави-членки на НАТО с оръжие и военно оборудване взеха участие в многонационално учение за военни части.

За провеждане на съвместни учения в Украйна е необходимо съгласието на Върховната Рада. Съответният законопроект се внася в парламента от президента на страната.

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

50 000 войници, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 самолета от 31 държави