Първият дипломат на Катар положи клетва като министър-председател на страната, информира Асошиейтед прес. Той заменя на поста друг член на управляващото семейство.

Катарската новинарска агенция потвърди, че шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани е положил клетва като нов ръководител на правителството, без да даде подробности.

Управляващият емир на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, назначава притежателите на висши длъжности, обикновено от членове на управляващото семейство. Както и в други арабски страни от Персийския залив, политиката е до голяма степен ограничена до управляващото семейство и събитията рядко се излъчват публично.

Шейх Мохамед е министър на външните работи от 2016 г. и беше публичното лице на Катар, докато управляваше 3 1/2-годишен икономически бойкот от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, който приключи едва през януари 2021 г.

Той заменя шейх Халид бин Халифа бин Абдулазиз Ал Тани, който беше министър-председател и вътрешен министър, отговарящ за вътрешната сигурност от 2020 г.