Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, изискваща от Москва незабавно да освободи украинските заложници и политически затворници, държани принудително в Русия.

В документа на ПАСЕ се изразява загриженост за здравословното състояние на заплахите за живота на украинците, задържани незаконно в Русия, Крим и окупираните територии в Донбас, съобщи във Фейсбук Ирина Геращенко - заместник-председател на украинския парламент и член на украинската делегация в асамблеята.

Тя допълва, че несъмнено Русия ще игнорира резолюцията, както се е случвало с предишни подобни документи и с призивите на международната общност.

"Нямаме никакво съмнение, че Русия не смята да реагира на резолюцията на ПАСЕ, както и на всички други резолюции, и на призивите на цивилизования свят. Но ние не можем да мълчим. Напротив, трябва да активизираме темата за освобождаването на заложниците по света, за да се засили натискът срещу Руската федерация и да бъдат освободени и украинците. Само натискът, само привличането на вниманието към темата за заложниците на всички международни форуми. Затова днешното обсъждане беше много важно, европейските ни партньори научиха много за мъченията, сексуалните престъпления, психологическия натиск и издевателствата срещу украинците." - пояснява Геращенко.

По думите й, украинската делегация е успяла да привлече вниманието на парламентаристите от всички европейски страни върху факта, че докато в Русия протича Световното първенство по футбол, в затворите умират украински политически затворници.

"В приетата резолюция на ПАСЕ се осъждат мъченията и тежките условия, става дума за искане да бъдат допуснати представители на Международния комитет на Червения кръст и на други хуманитарни организации до украинските затворници в зоната на конфликта и окупираните от Русия украински територии, както и в самата Русия." - допълва Геращенко.

ЕС скочи на Русия за присъдата на украинския режисьор

ЕС скочи на Русия за присъдата на украинския режисьор

Според ЕС делото противоречи на елементарните стандарти за правосъдие

ПАСЕ настоява за освобождаването на украинския режисьор Олег Сенцов, както и на Владимир Балух, Павел Гриба и други политически затворници.