Украйна може да използва доставено от САЩ оръжие, за да удря по руските сили, които стрелят по украински войски навсякъде през границата с Русия, а не само на руска територия близо до района на Харков в Украйна, уточни в четвъртък Пентагонът, цитиран от "Ройтерс". 

Миналия месец президентът Джо Байдън тихомълком разреши на Киев да стреля доставени от САЩ оръжия по военни цели в Русия.

Но служители казаха по това време, че решението на Байдън се прилага само за цели в Русия близо до границата с източната област Харков на Украйна.

Говорителят на Пентагона генерал-майор от военновъздушните сили Патрик Райдър каза пред репортери, че въпреки че не е имало промяна в политиката, използването на оръжия от Украйна срещу руските войски не е ограничено до близо до Харков от руска страна.

"Това е самозащита и затова има смисъл да могат да го правят", добави той.

Забележките на Райдър отразяват коментарите, направени от съветника по националната сигурност на Байдън по-рано тази седмица.

"Тук не става въпрос за география. Става дума за здрав разум", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред PBS. "Ако Русия атакува или се кани да атакува от своя територия в Украйна, има смисъл единствено да се позволи на Украйна да отвърне на удара срещу силите, които я удрят от другата страна на границата."

Съливан добави, че Украйна също може да използва системи за ПВО, за да стреля по руски самолети, летящи в руското въздушно пространство, ако се канят да стрелят в украинското въздушно пространство.

В Беларус започна внезапна проверка на бойната готовност

В Беларус започна внезапна проверка на бойната готовност

Събитието ще включва тренировъчни полигони и терени в областите Брест и Гомел