Пентагонът е събрал работна група от 120 специалисти за анализ на възможните последствия от ново изтичане на информация и нейното публикуване от Wikileaks.

Според очакванията предстои осветляването на 400 000 страници документи от войната в Ирак предимно за военни действия, жертви сред мирното население и иракските сили за сигурност. Най-вероятно самото публикуване ще стане днес или утре

Все още точната дата на публикуване не е известна, но служителите на Пентагона се безпокоят, че новият теч на информация ще задмине скандала, който избухна през юли месец след първата публикация.
Тогава Wikileaks излезе с повече от 70 000 документа за войната в Афганистан.

Представителят на Пентагона Дейв Лайпен заяви, че става въпрос за документи, които са се съхранявали в иракски архиви и наистина включват важни материали.

Американските военни заявяват, че искат да си върнат тези документи, за да избегнат огласяването на секретна информация.

По думите на полковник Лайпен документите трябва да бъдат върнати в Пентагона най-малкото, защото „нито Wikileaks, нито някой друг притежават необходимите знания за работа с този архив".

През юли месец след първия теч на документи, от Пентагона аявиха, че публикацията може да доведе до увеличаване на жертвите сред мирното население на Афганистан и застрашава живота на много американски военнослужещи.

Въпреки това министърът на отбраната Робърт Гейтс в писмо до отговорните комитети в Сената заяви, че публикацията не е засегнала нито един „стратегически важен източник на информация".

През лятото също бяха изказани опасения и за това, че изтичането на информация може да се отрази негативно и на обмена на информация между САЩ и други страни, и дори и съюзници.