Министерството на отбраната на САЩ сключи споразумение с Lockheed Martin Corporation за доставката на 78 многофункционални изтребители F-35 Lightning II с обща стойност около 5 милиарда долара, съобщава министерството цитирано от ТАСС.

"Сключено е допълнително споразумение към основния договор с Lockheed Martin Corporation, което предвижда производството на 78 F-35, включително 48 F-35A за ВВС, 14 изтребители за късо излитане и кацане F-35B за морската пехота и 16 базирани на самолетоносач изтребител F-35C за Военноморските сили", се казва в прессъобщение.

Очаква се споразумението да бъде завършено до март 2023 г. "Стойността му възлиза на 4,7 милиарда долара", допълва Пентагонът.

Горепосочената партида е най-голямата покупка на изтребители от пето поколение F-35 от началото на годината.

Министерството на отбраната на САЩ планира да закупи общо 2,456 F-35. Американската армия е въоръжена с 354 изтребителя F-35 от всички видове, общият обем на доставките на тези самолети за всички клиенти възлиза на 500 самолета.

Полша подписа договор за F-35 със САЩ за $87 млн. на бройка
Обновена

Полша подписа договор за F-35 със САЩ за $87 млн. на бройка

Купува 32 самолета, договорът е за $4,6 млрд., получава самолетите 2026 г.

Междувременно, Белгия официално се присъедини към програмата F-35 Lightning II, допълва Министерството на отбраната на САЩ.

"Подписан е договор на стойност 22,9 милиона долара с Lockheed Martin за присъединяването на правителството на Белгия към изтребителната програма F-35. Предполага се, че работата по споразумението ще приключи до септември 2023 г.", се казва в изявлението.

Договорът предвижда базово проектиране и поддръжка за производство, техническа готовност и логистични услуги за F-35. "Договорът е част от споразумение между Белгия и САЩ на стойност 5,1 милиарда долара за закупуването от европейската страна на изтребители F-35", обяснява Пентагонът.

През октомври 2018 г. белгийското правителство обяви победата на F-35 в конкурс за закупуване на нови изтребители. Предполага се, че Брюксел ще придобие 34 самолета в основната конфигурация на F-35A, които ще заменят 54 изтребителя F-16 от ВВС на страната.

САЩ и Израел провеждат учения с Ф-35

САЩ и Израел провеждат учения с Ф-35

Те ще се провеждат само по въздух и няма да има контакт между военнослужещите, въпреки че израелската армия забрани международните учения с чужди сили заради пандемията от коронавирус