Полша сключи днес споразумение със САЩ за придобиването на 32 изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35.

Церемонията по подписването е на територията на авиобаза в района на Демблин с участието на президента на страната Анджей Дуда, премиера на републиката Матеуш Моравецки и министъра на националната отбрана Мариуш Блащак, съобщава ТАСС.

Според полското министерство на отбраната стойността на договора е 4,6 млрд. долара. Цената на един самолет е 87 млн. долара. Споразумението предвижда обучение на пилоти, доставка на симулатори и логистична поддръжка.

Първите самолети ще бъдат доставени през 2026 г., но се планира да започне пилотно обучение на тези машини в САЩ през 2024 година.

На церемонията по подписването президентът Дуда коментира, че това е важен ден за полската военна авиация, пилотите на изтребителите и за сигурността на Полша и на Източна Европа. Той допълва, че подписването на това споразумение става възможно благодарение на членството в НАТО.

"Това е един от най-важните етапи в създаването на съвременната полска армия", изтъква полският премиер, припомняйки по-ранното решение на полските власти да придобият системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" от САЩ.

Според премиера Моравецки, придобиването на F-35 ще позволи на Полша да се "отърве от руската сянка, доминираща в тази част на Европа". Защото през последните 30 години полската армия, разполага с МиГ-29 и Су-22 и е "зависима от руското оръжие", но с покупката на съвременни американски самолети тази зависимост изчезва. Днес полските ВВС са въоръжени с 27 МиГ-29, 48 F-16 и 18 Су-22.

F-35 е многоцелеви боен самолет, проектиран със стелт технология и способен да носи ядрени оръжия, пише ТАСС.

До края на януари Полша подписва споразумението за 32 броя F-35 от САЩ

До края на януари Полша подписва споразумението за 32 броя F-35 от САЩ

Цената е 6,5 млрд. долара, но Полша иска намаление