Пентагонът разработва планове да изпрати още четири батальона в Ирак, съобщава АП.

Това трябва да стане в началото на 2007 г., като целта ще е да се подсили сигурността в Багдад.

В иракската столица най-вероятно ще бъдат изпратени 3500 войници.

От АП припомнят, че в момента в Ирак има 139 000 американски войници, от които 20 000 само са в и около Багдад.

Плановете за допълнителните военни части се обсъждат в момент, когато атентатите в иракската столица стават все по-ожесточени и кръвопролитни, коментират от агенцията.

Висш американски генерал заяви, че „Ал Кайда"  стои зад извършваните в Ирак насилия и те имат за цел да предизвикват гражданска война.

В същото време на въпрос дали в Ирак има гражданска война генерал Питър Пейс, който е председател на обединените началник щабове, отговори, че иракското правителство функционира, като не определя атентатите като гражданска война и си служи с иракските сили за сигурност като инструмент за реагиране на атаките.

Междувременно Ройтерс предаде, че на 6 декември ще бъде огласен доклад, оценяващ американската политика в Ирак.

Той ще бъде изготвен от независим двупартиен орган, който ще го представи на американския президент Джордж Буш, на Конгреса и на американския народ.

В 10-членната група, работеща по изготвянето на доклада, влизат бившият американски държавен секретар Джеймс Бейкър и бившият републиканец Лий Хамилтън.
Очаква се също така комисията, оглавявана от Бейкър, да излезе със становище за действия в Иран и Сирия.
Междувременно New York Times публикува предварителна информация, според която комисията ще предложи постепенно изтегляне на американските части от Ирак.