Лора Купър, заместник помощник министър на отбраната на САЩ за Русия, Украйна и Евразия, настоя, че всички съюзници на Вашингтон трябва да премахнат ограниченията за доставка на отбранителни системи с поразяващо действие за Киев. Тя говори на виртуално събитие, организирано от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, информира ТАСС.

"Първо, бих искала всички съюзници да премахнат ограниченията за доставка в качеството на помощ на летални отбранителни средства", изтъкна Купър, отговаряйки на въпрос какъв вид помощ за Киев очаква американската страна от своите партньори. Тя припомнила, че по-рано САЩ предоставиха на Украйна американски противотанкови ракетни системи Javelin.

Шефът на Пентагона: Русия не може да блокира стремежите на Украйна към НАТО

Шефът на Пентагона: Русия не може да блокира стремежите на Украйна към НАТО

Русия е започнала конфликта в Източна Украйна и е спънка за мирното му разрешаване

"Това е пример за отбранителни летални средства, които ние предоставихме. Но редица съюзници все още имат такива ограничения", добави тя и отбеляза: "У някои тези ограничения са свързани с програми за оказване на помощ в областта на отбраната, а у други са свързани с продажби."

"Смятам, че Украйна трябва да има възможността да придобие средствата, които са ѝ нужни за защита", подчерта още представителката на Пентагона и настоя: "Затова бих искала тези ограничения да бъдат премахнати."

По-рано този месец говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че насърчаването на реваншистките настроения в Киев от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин подклаждали напрежението по линията на съприкосновение в Донбас. Остин наскоро беше на официално посещение в Киев.

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Поведението на Берлин и Париж предизвиквало въпроси