Израелският президент Шимон Перес призова Европейския съюз да прекрати отношенията си с „Хамас", предаде АФП.

По думите му, произнесени пред председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг,  съюзът трябва да преустанови контактите си с „терористите, които причиняват смърт", както той определи представителите на движението.

Европейците трябва да разберат, че „Хамас" е една опасна и терористична организация и те трябва незабавно да спрат да демонстрират симпатия и подкрепа на движението, заяви израелският лидер. По негово мнение с тази позиция на европейските лидери мир в региона няма да бъде постигнат.

AFP припомня, че Пьотеринг оглавява делегация от европейски парламентаристи, която е на посещение в опустошения регион на Ивицата Газа. По време на визитата си там, те изразиха дълбока тревога от ситуацията в района. Една от най-важните цели в момента, според тях, е да се не се допусне въоръжаването на радикалното движение.

Припомняме, преди дни стана ясно, че огромен запас от неизползвани оръжия са изчезнали в Ивицата Газа преди представители на ООН да успеят да ги обезвредят. Сред тях са експлозиви, включващи въздушни бомби и снаряди с фосфор.

Посещение в Газа се очаква да направи и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Хавиер Солана.

Европейският съюз, САЩ и Израел определят групировката „Хамас" като терористична организация, припомня АФП.