Таеподонг-2 Северна Корея преговаря с Иран за износ на две от своите балистични ракети Таеподонг 2, както и за съвместна разработка на ядрени бойни глави с Техеран, съобщи японският вестник “Санкей Шимбун”, цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на военни източници, близки до Северна Корея, според които Иран ще внесе оръжието на части, а по-късно ще го сглоби във фабрика, разположена в близост до столицата.

Според същата информация Северна Корея ще изпрати и свои специалисти в Иран, така че двете страни, които фигурират в списъка “оста на злото” на американския президент Джордж Буш, ще могат за разработят заедно ядрено оръжие.

Преговори по тези планове са били водени в продължение на около година. Очаква се споразумението да бъде подписано в средата на октомври.

САЩ, както и съседите на Северна Кория, оказват непрекъснат натиск на Пхенян за прекратяване на ядрената програма на страната. Преди дни тя се съгласи на преговори, които се очаква да се проведат в Пекин по-късно този месец или най-късно в първите дни на септември.

Ако Иран се сдобие с Таеподонг 2, която е с обсег от 6 хил. километра, той ще е в състояние до поразява цели в Европа, смятат от вестника.

Експертите по ядрено въоръжение смятат, че подобни сделки са един от най-големите източници на Северна Корея за финансови постъпления от чужбина. Смята се, че страната е имала подобни общи сделки не само с Иран, но и с редица страни от Близкия Изток, както и с Пакистан.

Припомня се също така, че официалните власти в Иран съобщиха миналия месец, че са завършили успешно изпитанията на балистичната ракета Шахаб 3, която е конструирана по образец на севернокорейската Родонг 1.

Съществуват съмненията, че Техеран използва ядрените си програми с цел да създаде своя собствена бойна глава. Страната нееднократно е заявявала, че не разработва планове за създаването на ядрени оръжия. Според властите ядрените програми, които се разработват, са единствено с мирни цели.