Държавните медии на Северна Корея нарекоха южнокорейския президент Юн Сук-йол "фашистки диктатор" и "подстрекател на война", съобщава "Ройтерс".

Квалификациите бяха отправени ден преди изборите, които ще определят състава на парламента, в момента доминиран от опонентите на Юн.

Официалната новинарска агенция на Северна Корея KCNA описва Юга като "погълнат" от протести и добавя, че "народната съпротива срещу марионетката Юн Сук-йол нараства с всеки изминал ден".

"В марионетна Корея ентусиазмът на всички слоеве на обществото за унищожаването на марионетната партия на Юн Сук-йол се засилва", твърди KCNA.

КНДР няма да избягва война с основния враг Южна Корея

КНДР няма да избягва война с основния враг Южна Корея

Продължават провокациите от последните дни

Анализаторите посочват, че резултатите от изборите няма да повлияят на петгодишния мандат на Юн и е малко вероятно да доведат до големи промени във външната политика на Южна Корея.

Въпреки че срещу Юн действително се проведоха протести, те не приличат на масовите демонстрации, които доведоха до падането на последния консервативен президент Пак Гън-хе през 2017 г. по обвинения в корупция.

Твърдолинейната политика на Юн спрямо Пхенян разгневи Севера, който се управлява от лидера Ким Чен-ун.

По-рано тази година КНДР промени политиката си и провъзгласи Южна Корея за отделна вражеска държава. Тогава Ким подчерта, че мирното обединение е невъзможно и нареди на армията да бъде готова да умиротвори и окупира Юга в случай на криза.

Откакто Корейската война от 1950-53 г. завърши в задънена улица, и двете страни разчитат на специални агенции и министерства за междукорейските отношения и възприемане на политики за бъдещо мирно обединение.

Южна Корея в готовност да елиминира лидерите на КНДР при война

Южна Корея в готовност да елиминира лидерите на КНДР при война

Напрежение на Корейския полуостров