Бившият диктатор на Боливия Луис Гарсия Меса, който излежаваше продължителна присъда за престъпления, извършени след оглавения от него военен преврат през 1980 г., е починал в болница в столицата Ла Пас на 88-годишна възраст. Това обяви адвокатът му пред местните медии, съобщава "Франс прес".

Немощният Гарсия Меса е починал от сърдечен арест и дихателна недостатъчност във военна болница, където бившият генерал е прекарал повече от една трета от 30-годишната си присъда.

Гарсия Меса взе властта при военния преврат през юли 1980 г., в края на периода на военните диктатури в Латинска Америка.

Множество хора бяха убити, след като неговите сили превзеха властта, включително историкът и лидер на социалистите Марсело Кирога Санта Крус, чието тяло никога не беше открито.

Отявлен антикомунист, Гарсия Меса репресираше левите дисиденти и изтезаваше противниците си, но режимът му също така беше тясно свързан с наркотрафиканти. Той в крайна сметка подаде оставка след 13 месеца на власт.

През април 1993 г. Гарсия Меса беше осъден на 30 години затвор за убийствата и злоупотребите по време на властването му, но той междувременно избяга от страната, избягвайки затвора.

Властите го заловиха в Бразилия през март 1996 г. Той беше екстрадиран в Боливия, където беше настанен в строго охраняван затвор.

Вътрешният министър на бившия диктатор Луис Арсе Гонес, наричан "министър на кокаина", излежа присъда за наркотрафик в затвор в САЩ, която приключи през 2009 г. След това той беше изпратен в Боливия, за да излежи отделна 30-годишна присъда за нарушения на правата на човека.