Героят от войната във Виетнам, сенатор Джон Маккейн почина на 81 години, обграден от семейството си, съобщиха американските и световните медии.

"Джон Маккейн, гордият военноморски летец, който се изкачи от бездната на отчаянието като затворник по време на войната във Виетнам до върховете на властта като републикански конгресмен и сенатор от Аризона, и два пъти кандидат за президент, почина в дома си в Аризона", пише в. "The New York Times".

Той страдаше от глиобластома - агресивен рак на мозъка, с който беше диагностициран през юли 2017 г.

На 24 август семейството му съобщи, че сенаторът е решил да прекрати лечението си, след като е надминал всички очаквания на лекарите за живот с такава диагноза.

Снимка 374992

Източник: Wikipedia

Джон Маккейн спечели уважението на широки обществени среди, включително на политическите си опоненти, като един от моралните стожери на американската политическа класа.

"Джон Маккейн и аз принадлежахме към различни поколения, извървяхме съвсем различен път, и се конкурирахме в вай-високите нива на политиката. Но при всичките си различия ние споделяхме вярност към нещо още по-високо - идеали, за които поколения американци и имигранти се бориха, вървяха и се жертваха." - написа във Фейсбук президентът Барак Обама.

 

Президентът Джордж Буш-младши нарече сенатор Маккейн патриот от най-висока класа. "Животът на някои хора е толкова ярък, че е трудно да си представиш, че ще свърши. Някои гласове са толкова мощни, че е трудно да помислиш, че ще замълчат. Джон Маккейн беше човек с дълбоки убеждения и патриот от най-висок ранг." - сподели Буш в Туитър.

"Животът е Джон Маккейн е доказателство за това, че някои истини са безкрайни. Характер. Мъжество. Цялостност. Чест. Той никога не е отстъпвал от това, в което вярваше повече от всичко: държавата на първо място." - посочи бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Президентът Джими Картър го нарече достоен човек и истински патриот в най-добрия смисъл на тази дума.

Настоящият президент Доналд Тръмп също почете сенатора и изрази дълбоки съболезнования на семейството му.

Министърът на отбраната Джеймс Матис заяви , че сме загубили "човек, който представляваше най-високите идеали на страната".

Атлантическият съвет на България напомня за отношението на сенатор Маккейн към нашата страна. "България остана без един от най-искрените си приятели, безкомпромисен защитник на демокрацията и пример за стоицизъм, воинска честност и държавническа прозорливост. Поклон пред паметта му!" - се казва в изявление на съвета във Фейсбук.

Дипломатът Илиян Василев сподели, че сенатор Маккейн е един от малкото съвременни политици, които се е учил.

"Това беше човек - репер, един от малкото съвременни политици, от които съм се учил и по които съм се ориентирал. Защото поставяше принципите и ценностите преди целесъобразността, независим и обективен глас в море от явни и скрити интереси и задкулисие.
Той беше вдъхновение за мнозина в свят без личности и лидери от глобален калибър.
Целият му живот е легенда и доказателство, че животът може да се изживее достойно и по най-високия човешки стандарт. Избра как да живее, избра и как да си тръгне от този живот, като по своя воля прекъсна лечението.

Ще ни липсва много - защото самото съзнание, че там някъде отвъд Атлантика има Джон Маккейн, който винаги ще забележи тревогите на малцинството, на източноевропейците и на всеки друг от репресиите на авторитарни режими и самозабравилите се политици, които служат на егото си и на парите, вместо на странати си и на хората си.

Джон Маккейн спря лечението на мозъчния си тумор

Джон Маккейн спря лечението на мозъчния си тумор

Джон надмина очакванията за преживявяне с болестта

На английски има една дума, с която го характеризират - "маверик" - човек който върви срещу течение, срещу мнозинството и тълпата, за да отстои собственото си независимо мнение и Истината. Днес светът загуби един от най-големите си, от последните останали глобални политически мъже. Дълбок поклон!" - написа Василев във Фейсбук.

"Този човек има огромна личностна мощ. Преживял над пет години пленничество и изтезания той не е разменен срещу високопоставени виетнамски пленници, въпреки, че баща му - адмирал Маккейн - е главнокомандващ американските сили във Виетнам. След освобождаването си Джон Маккейн благодари за това, че е съхранил неговата чест. Следва упорито възстановяване на здравето му след чудовищни изтезания в плен и завръщане в армията. От началото на 80-те години Маккейн гради впечатляваща политическа кариера, чийто връх е кандидатурата му за президент на САЩ срещу демократичния кандидат Барак Обама през 2008 г. Моята лична оценка на това съперничество е една от най-големите интелектуални грешки, които съм допускал в живота си. Считах, че младият и харизматичен Обама ще бъде по-подходящ за да изведе Америка от тежката стагнация, в която я поставиха двата мандата на Буш младши - затъването в Ирак, изтеглянето на Америка от ролята на 'benign hegemon' на глобалния свят. Маккейн, когото винаги съм уважавал, изглеждаше по-скоро като представител на едно славно минало, отколкото на едно перспективно бъдеще. Грешка, голяма и непростима грешка! Обама се оказа най-неубедителния и компромисен президент в историята на Америка през моя живот. Дори Джими Картър - често критикуван за слабост и мекушавост - бе много по-успешен в определени свои позиции и действия. Не мога да си припомня истински успешна идея или действие по време на двата мандата на Обама на международната сцена. Днес с горчивина си давам сметка, че "старомодният" Маккейн щеше да бъде истински подарък за стабилизирането на международната система, за предотвратяване надигането на силите на авторитаризма и имперския реваншизъм в Евразия, Близкия изток и навсякъде по света. За съжаление, Америка не прие този подарък и избра Обама." - сподели в социалната мрежа политологът Огнян Минчев.