Почина външният министър на Сирия Уалид ал Муалем, който беше твърд защитник на насилствените репресии на сирийския президент Башар Асад срещу мирни протестиращи, които скоро се влошиха до гражданска война.

79-годишният мъж страдаше от лошо здраве и сърдечни проблеми през последните години от живота си, въпреки че засега не се разкрива причината за смъртта му, отбелязва "Дойче веле".

Ал Муалем, който беше посланик във Вашингтон в продължение на девет години, започвайки през 1990 г. по време на мирните преговори на Сирия с Израел, беше близък довереник на Асад. Членът на партията Баас стана известен с хардлайнерската си позиция срещу опозицията по време на въстанието, започнало като част от така наречената Арабска пролет. Той стана външен министър през 2006 г. и вицепремиер през 2012 г.

"Той беше известен със своите почитани патриотични позиции", се казва в изявлението на правителството и се добавя, че той е починал призори и ще бъде погребан по-късно днес в Дамаск. Той оставя съпругата си Саусан Хаят и трите си деца Тарек, Шата и Халед.

Той също така ръководи затоплянето на страната си към Иран и Русия, които подкрепиха управлението на Асад и му помогнаха да си върне по-голямата част от територията, която преди това загуби от бунтовниците.

По време на конфликта той често провеждаше пресконференции в Дамаск, в които подробно описваше позицията на сирийското правителство. Той беше известен и с подигравките си с опозицията, която според него е част от западния заговор срещу Сирия заради нейните антиизраелски позиции.

Роден в сунитско мюсюлманско семейство в Дамаск през 1941 г., Ал Муалем посещава държавни училища в Сирия, а по-късно пътува до Египет, където учи в Университета в Кайро, който завършва през 1963 г. с бакалавърска степен по икономика.

Започва да работи във външното министерство през 1964 г., като първата му задача е отварянето на посолството на Сирия в Танзания.

През 1966 г. той се премества да работи в сирийското посолство в саудитския град Джеда, а година по-късно се премества в сирийското посолство в Мадрид. През 1972 г. той оглавява сирийската мисия в Лондон и се мести в Румъния през 1975 г., където прекарва пет години като посланик.

Ал Муалем е назначен за посланик на Сирия във Вашингтон през 1990 г. и прекарва девет години в САЩ.

Последната публична изява на дипломата беше на откриването на международната конференция за бежанците миналата сряда в Дамаск, където той изглеждаше в лошо здраве. На следващия ден той не присъства на церемонията по закриването на събитието, на което съдомакин беше Русия.