Тества се нов процес за проверка на помощта за Газа на ГКПП Керем Шалом, но усилията за разрешение на камионите да влизат директно през Керем Шалом продължават, съобщи Карл Скау, заместник-директор на Световната продоволствена програма (СПП) към ООН, цитиран от Ройтерс.

Според новата система камионите ще достигнат ГКПП Керем Шалом на границата между Израел, Газа и Египет, след като пристигнат от Йордания, преди да влязат в Газа през Рафа, на около 3 километра от Керем Шалом.

Тази нова инициатива се появява, след като от дълго време Израел не е одобрявал исканията на ООН и други за отваряне на Керем Шалом. Въпреки това, последните сигнали показват, че Керем Шалом може да стане част от процеса на доставка на хуманитарна помощ в Газа.

До момента ограничени количества хуманитарна помощ са достигали до Газа от Египет чрез ГКПП Рафа, но този пункт не е подходящ за обработка на големи камиони, което води до закъснения и затруднения.

Скау посети Газа и сподели, че новата система за проверка в Керем Шалом за камиони, пристигащи от Йордания, вече се тества. Той подчерта важността на отварянето на Керем Шалом за доставка на хуманитарни помощи в Газа, тъй като ситуацията в анклава става все по-отчайваща.

Скау каза, че ситуацията в Газа е все по-хаотична, тъй като хората грабват каквото могат от пунктовете за разпределяне на помощи, като по-голям брой хора са разселени на юг близо до границата с Египет, а камионите с помощ са изложени на риск да бъдат спрени от отчаяни жители, ако дори блокират кръстовище.

"Остава въпросът докога може да продължи това, защото хуманитарната операция е пред крах", каза той.

"Половината от населението гладува, девет от 10 не се хранят всеки ден. Очевидно нуждите са огромни," загрижен е Скау.

САЩ предупредили Израел срещу повторение на опустошителната тактика и в Южна Газа

САЩ предупредили Израел срещу повторение на опустошителната тактика и в Южна Газа

Вашингтон очаква интензивните боеве да продължат още два месеца