Трима руски космонавти пристигнаха на Международната космическа станция в петък, облечени в жълт полетен екип със сини акценти - цветове, които изглежда съвпадат с украинското знаме, съобщава Асошиейтед прес.

Мъжете са първите новопристигнали на космическата станция от началото на руската война в Украйна миналия месец.

Космонавтите на руската космическа корпорация Роскосмос Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков излетяха успешно от наетия от Русия космодрум Байконур в Казахстан със своя космически кораб "Союз МС-21" в петък. Малко повече от три часа по-късно те плавно се скачиха със станцията, присъединявайки се към двама руснаци, четирима американци и един германец на орбиталния пост.

Видеозапис на Артемиев, направен, докато космическият кораб се подготвяше за скачване с космическата станция, показва, че той е облечен в син летателен костюм. Не е ясно какво послание, ако изобщо има такова, са имали за цел да изпратят с жълтите униформи, с които са били облечени.

Когато космонавтите успяха да се свържат със семейството си на Земята, Артемиев беше попитан за костюмите. Той каза, че всеки екипаж си избира свой собствен цвят за полета.

"Беше наш ред да изберем цвят. Но всъщност бяхме натрупали много жълт материал, така че трябваше да го използваме. Така че затова трябваше да носим жълто", каза той.

От началото на войната много хора използват украинското знаме и неговите цветове, за да покажат солидарност със страната.

Войната доведе до отменени изстрелвания на космически апарати и нарушени договори.