На глобализацията, икономическото сътдудничество, равенството, радикализма и израело-палестинския конфликт посвети посвети речта си пред ежегодното Общо събрание на ООН американският президент Барак Обама. Това е и последната му реч като държавен глава, предадоха световните информационни агенции. 

Държавният глава отдели основно място в речта си за просперитета и мира по света. По думите на Обама, днес светът е много по-сигурен и изпълнен с по-малко насилие. Бедността, по думите му, показва значителен спад - от 40% на 10%.  

За това, според него, влияние оказват глобализацията, интеграцията и международните търговски споразумения. Той призова международната общност да не обръща гръб на всичко това, за да извлече ползите. 

Също така настоя развитите държави да работят за това пропастта между тях и развиващия се свят да намалява, както и да гледат отвъд тесния личен интерес.

И двете страни ще имат полза, ако Израел признае, че не може постоянно да са окупатори на палестинска земя и ако палестинците отхвърлят подстрекаването и признаят легитимността на Израел, каза още Обама.

Със сигурност израелците и палестинците ще бъдат по-добре, ако палестинците отхвърлят подстрекателството и признаят легитимността на Израел... (и ако) Израел признае, че не може постоянно да окупира и заселва палестинска земя”, изтъкна Обама в последното си обръщение като президент пред ООН. 

Въпреки че застава убедено зад либералния модел на управление и срещу авторитаризма, Обама настоя, че САЩ не трябва да налагат своя модел на света.

Според него, направеното от страната му е било за добро. Той припомни, че и враговете, и съюзниците им смятат, че проблемите идват или се решават от САЩ. 

По отношение на радикализма и групировки като "Ислямска държава", Обама заяви, че за съжаление тази идеология се подкрепя от много лидери и разпространява в твърде много джамии в Близкия изток. Той осъди още веднъж идеологията, която преследва всички различни по религиозен признак, сексуална ориентация, както и оказва насилие върху жените. 

Президентът засегна и темата за бежанците, като критикува по-богатите държави, че не правят достатъчно, за да помогнат на тези хора, както и на страните, които са поели най-голяма тежест, като са приели най-много търсещи спасение на своя територия.