Лидерът на македонската албанска партия Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети обяви, че политическата криза в страната може да се проточи в продължение на години и може да бъде използвана от някои политици за разпалването на етнически конфликт, съобщава "Ройтерс".

Македонският президент отказа да подкрепи и да предостави мандат на коалиция между Социалдемократическия съюз и албански партии след изборите през декември, като се аргументира с това, че те обещаха да позволят официалното използване на албански език, което според него се равнява на чужда намеса в работите на Македония.

Македонският президент няма да даде на Заев мандат за правителство

Македонският президент няма да даде на Заев мандат за правителство

Въпреки че той събра достатъчно подкрепа

Коалиционното споразумение между социалдемократите и албанските партии предизвика улични протести в няколко града, в които националисти шестваха и развяваха македонското знаме. Етническите албанци съставляват една трета от населението в бившата югославска република.

"Това е политическа криза и трябва да бъде разрешена с политически средства, а не да бъде превръщана в междуетнически проблем, от което да се възползват някои политически партии", изтъкна Али Ахмети пред "Ройтерс".

Според Ахмети безизходното положение можело да продължи близо четири години, когато по график трябва да се проведат следващите парламентарни избори.

Конституцията не е ясна за това какво се случва, ако президентът откаже да даде мандат на партия, нито пък дава краен срок за сформиране на правителство.

Демократичният съюз за интеграция на Ахмети, която е най-голямата албанска партия в парламента, се очерта като най-важната формация след изборите на 11 декември, след като нито една от двете най-големи партии - националистическата ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз - не спечели достатъчно гласове, за да сформира правителство самостоятелно.

Демократичният съюз за интеграция, който беше в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ в продължение на 8 години от 2008 до 2016 г., обяви, че ще подкрепи социалдемократите, водени от Зоран Заев.

По думите на Ахмети, според коалиционното споразумение албанският език ще бъде използван в държавните институции и на банкнотите. Той също така заяви, че партиите са се съгласили да изберат етнически албанец като председател на парламента за първи път, откакто Македония се отдели от бивша Югославия през 1991 г.

Отношенията на Македония с нейното албанско малцинство отдавна са трудни. Те достигнаха до ръба на гражданска война по време на албанските бунтове през 2001 г. преди ЕС и други дипломации да успокоят положението.