Американските власти обвиниха полицай в Ню Йорк в шпионаж, обвинявайки го в събиране на информация за тибетската общност в града за китайското правителство, информира "Франс прес".

Полицаят, който е работил в участък в квартал "Куинс" в града, е бил ръководен от членове на китайското консулство в Ню Йорк според обвинението.

Роденият в Китай мъж е получил политическо убежище в САЩ, като твърди, че е бил измъчван от китайските власти заради тибетския си етнос.

Чрез контактите си с тибетската общност 33-годишният мъж е събирал информация между 2018 и 2020 г. за дейностите на общността, както и идентифициране на потенциални източници на информация.

Според обвинението мъжът - който е и запасен офицер в армията на САЩ - е разрешил на членове на китайското консулство да присъстват на събития, организирани от полицейското управление в Ню Йорк.

Твърди се, че китайските власти са му платили десетки хиляди долари за услугата.

Полицаят е с повдигнати четири обвинения, включително действия в служба на чужда държава на територията на САЩ, невярно представяне и възпрепятстване на работата на обществена служба.

Комисарят на полицията в Ню Йорк Дермът Ши заяви, че полицаят "е нарушил всяка клетва, която е положил в тази страна. Една към САЩ, друга към американската армия и трета към това полицейско управление".

Според полицейското управление в Ню Йорк в момента той е отстранен от длъжност без заплащане.

Въпреки твърденията на мъжа, че е бил измъчван в Китай заради своята етническа принадлежност, разследването твърди, че и двамата му родители са членове на Китайската комунистическа партия.

"Ако бъде потвърдена от съдилищата", шпионската операция "показва, че Китайската комунистическа партия участва в злонамерени операции за потискане на несъгласието, не само в Тибет... но и на всяко място в света," заявиха от Международната кампания за Тибет, застъпническа група, която насърчава свободите и правата на тибетците.

След като позволи на Тибет да функционира автономно в периода 1912-1950 г., Пекин отново пое контрола върху територията през 1951 г. Тибетският духовен водач Далай Лама живее в изгнание от 1959 г. насам.