Полицията в централната част на Индия е ликвидирала най-малко 34 маоисти (леви екстремисти), след като още тела са били извадени от река, два дни след като силите за сигурност направиха засада на група екстремисти в гора, дълбоко във вътрешността на щата Махаращра, съобщиха властите, цитирани от "Ройтерс".

В понеделник вечерта, ден след като полицейски командоси за предприели атаката, полицията в района Гадчироли е ликвидирала при престрелка още шестима партизани, включително четири жени.

Операцията в неделя се е провела в същия район, на границата между щатите Махаращра и Чатисгарх, на около 1000 км източно от Мумбай.

След 4-часова престрелка, около 16 екстремисти, включително мъже и жени, са били открити мъртви, но полицията уточни, че неизвестен брой бойци са били застреляни, докато са се опитвали да избягат в река Индравати.

Телата са започнали да изплуват ден по-късно, а полицията все още е вадила мъртви тела на екстремисти от реката днес.

Сатиш Матур, който е началник на полицията в Махаращра, е посочил, че броят на телата е достигнал 34, но може да се увеличи.

"Все още вадим тела от реката... Броят може да нарасне, тъй като операцията по издирване все още продължава", допълни говорителят на полицията в Гадчироли.

През миналия месец крайпътна бомба уби деветима полицаи в щата Чатисгарх.

Обезземлени селяни и племена съставляват редиците на движението на наксалитите, чието начало датира от края на 1960-те години. Името на движението произлиза от село в щата Западна Бенгалия, където групировката е основана. По това време те са използвали лък и стрели, но в наши дни те са въоръжени с автомати "Калашников" и оръжия, плячкосани при акции срещу полицейски участъци.

Въвлечени в тежки бунтове във вътрешността на Индия през последните няколко десетилетия, наксалитите са разчитали на финансиране от комунистически групировки в Индия и в чужбина, а силата им наброява десетки хиляди хора, като фракции действат в повечето щати в Индия.

Според индийското вътрешно министерство повече от 5 500 души са били убити от 2009 г. до края на март при бунтове, подклаждани от ляв екстремизъм.