Трима журналисти са изчезнали от 27 декември в един от 32-те щата, най-силно засегнати от насилието в Мексико, съобщи АФП.

Агенцията се позова на местни активисти за правата на човека и свободата на изразяване. И тримата работят за новинарски портал в югозападния щат Гереро, където през последните дни насилието засегна и туристическата столица Акапулко.

Двама от тях се появиха с вериги във видеоклип, публикуван в интернет. Един от тях дори каза, че плаща "последствията" от публикациите си.

Мексико хвърля армията в борбата с организираната престъпност

Мексико хвърля армията в борбата с организираната престъпност

Стотици войници са изпратени в граничния град Хуарес

"Не знаем кога всъщност е записано видеото", казва пред АФП представителката на "Репортери без граници" (RSF) в Мексико Балбина Флорес. "Репортери без граници" успя да потвърди, че журналистите са изчезнали "в много труден и сложен район, контролиран почти 100% от " Фамилия Мичоакана" - местна престъпна група.

"Репортери без граници" и две други групи поискаха от властите "незабавно да проведат разследване и да координират издирването на журналистите". По данни на "Репортери без граници" от 2000 г. насам в Мексико са били убити над 150 журналисти. Повечето от тези престъпления са останали ненаказани. Във вторник в Акапулко, където през последните дни също бяха открити човешки останки, е убит полицай.