Полицията в Индия е стреляла с халосни патрони по протестиращи, след като хиляди са пренебрегнали полицейския час в североизточната част на страната при нови демонстрации срещу спорно ново законодателство за гражданството, информира "Гардиън".

Властите уточниха, че около 20 до 30 души са били ранени по време на протестите през последните дни, като са били подпалени автомобили и полицията е използвала сълзотворен газ и е налагала тълпите с тежки дървени тояги.

До 5000 души от паравоенните сили са били разположени в град Гувахати в щата Асам, докато много пътища са били блокирани, за да се предотврати разпространяването на протестите.

Всички влакове до Трипура и Асам са били спрени, а някои полети са били отменени. Няколко мача по крикет и футбол, предвидени да се проведат в Асам, са били отменени.

Премиерът Нарендра Моди се опита да успокои положението в поредица от публикации в "Туитър", които мнозина в щата не са могли да прочетат, тъй като мобилният интернет е бил блокиран.

Законът за гражданството, приет от горната камара на парламента вчера, позволява бързо придвижване на молбите за гражданство от религиозни малцинства от три съседни държави, но не и от мюсюлмани.

Ислямски групировки, опозицията, правозащитни организации и други заявиха, че това е част от индуистко-националистическия дневен ред на Моди за маргинализиране на 200 млн. мюсюлмани в Индия, нещо, което той отрича.

Мнозина в отдалечения североизточен район на Индия се противопоставят, защото се опасяват, че законодателството, което предизвика остри спорове в парламента тази седмица, ще даде гражданство на индустки имигранти от Бангладеш.

"Искам да уверя моите братя и сестри в Асам, че няма за какво да се притесняват след приемането на закона за гражданството", написа Моди.

Все още не е ясно дали законодателството, след като бъде подписано от президента, ще оцелее след подадената жалба във върховния съд.

Мюсюлманската лига на Индийския съюз подаде жалба във върховния съд, първото възражение срещу закона, като лидерът на политическата партия настоя, че законът бил против основните принципи на конституцията на страната.

Генералният секретар на лигата Кунхаликути заяви: "Конституцията казва, че няма да има диференциация, основана на каста, религия или каквото и да е друго. Тук гражданството се дава въз основа на религия. Законът за гражданството... няма да застане пред правото."

В жалбата се посочва, че "нямаме никакви оплаквания за предоставяне на гражданство на мигранти, но оплакванията на вносителите са насочени против дискриминацията и необоснованата класификация, основана на религията".