Полските служби за сигурност арестуваха украинец заподозрян в опит да получи снимки на военни превозни средства, преминаващи границата с Украйна, съобщи говорител на службите в сряда. Това е поредният случай на шпионаж в страната, предава Ройтерс.

26-годишният мъж от Украйна е заподозрян, че е насърчавал полски гражданин да споделя снимки и да "участва в дейности на чужда разузнавателна служба срещу Република Полша," каза говорителят.

Полша заявява, че заради ролята й като център за доставки към Украйна се е превърнала в ключова цел за руските шпиони, които се опитват да събират информация за подкрепата за Киев във войната и да извършват саботажни действия.

Украинецът, посочен като Олександър Д., е изпратил съобщения до полски гражданин, насърчавайки го да помага на чужда разузнавателна служба, каза Яцек Добжински, говорител на министъра, координиращ специалните служби.

"Тази дейност трябваше да включва споделяне на снимки на военни превозни средства, предназначени за помощ на Украйна и преминаващи полско-украинската граница," каза Добжински. "В замяна на предоставената информация, полският гражданин трябваше да получи възнаграждение от 15 000 евро."

Съдът се съгласи с искането на прокурора да задържи заподозрения в предварителен арест за три месеца. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до осем години затвор.

Отделно Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) съобщи, че е задържала поляк и двама беларуски граждани, заподозрени в подпалване на съоръжения в различни части на Полша.

"Това са последващи арести в рамките на разследването на дейността на организирана престъпна група, чиято задача е да извършва саботаж, по-специално палеж, по поръчка на руските тайни служби", се казва в съобщението.

Мъжете са обвинени в участие в организирана престъпна група и извършване на саботажни или терористични действия по поръчка на чуждестранно разузнаване. Те може да получат доживотен затвор.

Припомняме, че Полша реши да ограничи движението на руските дипломати от посолството във Варшава само до пределите на Мазовецкото воеводство - районът около столицата, а не тези от консулствата - до границите на съответните региони, в които се намира консулската служба.

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Целта е да се разследва като цяло влиянието на Кремъл, обяви Туск