Тленните останки на Лех Качински, който тогава беше президент на Полша, ще бъдат сред първите, които ще бъдат ексхумирани и проучени сред жертвите на самолетната катастрофа на президентския самолет през 2010 г. в Русия. Това обяви братът близнак на покойния президент и лидер на управляващата партия Ярослав Качински, цитиран от "Ройтерс".

По-рано тази година управляващата партия "Право и справедливост" започна отново разследване на катастрофата, при която също загинаха още 95 членове на полската делегация, включително най-висши военни, шефът на централната банка и няколко депутати.

От полската прокуратура уточниха, че ще отворят отново ковчезите на жертвите, които са били запечатани в Русия, твърдейки, че ексхумациите били необходими, за да се установи причината за катастрофата.

"Съгласен съм с решението за ексхумациите. В случая на моя брат, вече се обсъжда кога да бъде извършена процедурата", отбеляза Ярослав Качински в интервю пред местен сайт, допълвайки: "Това ще бъде една от първите, ако не и първата ексхумация."

Шест от ексхумираните преди девет тела са били погрешно идентифицирани, обявиха през юни от полската прокуратура.

Самолетната катастрофа беше най-тежката подобна трагедия в Полша от Втората световна война насам и остави обществото дълбоко разделено по въпроса за причините за катастрофата, въпреки разследването на предходното полско правителство, което стигна до извода, че случилото се е заради пилотска грешка.

Разделенията по темата се задълбочиха, след като високопоставени членове на "Право и справедливост" изтъкнаха, че катастрофата може да е била причинена от взрив на борда. През юни полският военен министър обяви, че самолетът се е "разпаднал" на метри над земята.

Катастрофата стана, докато пилотите са се опитвали да приземят съветската машина Ту-154 в гъста мъгла на рядко използвано летище край град Смоленск в Западна Русия, като полската делегация беше се запътила да участва в възпоменателна церемония за 22-те хил. полски офицери, избити в Катинската гора от съветската тайна полиция НКВД през 1940 г.

Русия и досега отказва да върне останките на самолета в Полша. Това обтегна отношенията със страната, която беше окупирана и контролирана от Червената армия в продължение на повече от четири десетилетия след Втората световна война, отбелязва "Ройтерс".