Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че страната му смята за необходимо западните санкции срещу Русия заради анексирането на Крим да бъдат запазени, съобщават световните осведомителни агенции.

"Украйна трябва да възстанови териториалната си цялост такава, каквато е била преди 2014 г., и да си върне контрола над окупираните територии, преди всичко Крим, но и Донецка и Луганска област", настоя Дуда на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски, който е на посещение във Варшава.

Дуда заяви също, че Полша е привърженик Украйна да се сближи с Европейския съюз и НАТО. 

От своя страна Зеленски настоя, че каквито и да е евентуални промени в санкциите срещу Русия трябва да вървят в посока засилване, а не отмяна на санкциите.

"Нашата позиция е, че без изпълнение на Минските споразумения и възстановяване на териториалната цялост в международно признатите граници санкциите на ЕС могат да се преразглеждат единствено в посока засилването им, а не обратно", подчерта той.

Зеленски също така разкритикува руско-германския газопровод "Северен поток 2", като го нарече заплаха за целия европейски континент.

Сенатска комисия на САЩ подкрепи санкции срещу „Северен поток – 2”

Сенатска комисия на САЩ подкрепи санкции срещу „Северен поток – 2”

Според администрацията на президента Доналд Тръмп енергийният проект ще затегне икономическата примка на Москва