Бившият полски министър-председател и шеф на управляващата партия Ярослав Качински разкритикува жестоко Бил Клинтън за остри забележки, които той е направил за състоянието на демокрацията в Полша, в които той твърдял, че демокрацията се била превърнала в „твърде проблемна” за нея и Унгария, съобщават руски медии.

Обръщайки се към тълпа, събрала се на събитие на фаворита на демократите за президент Хилари Клинтън в град Патерсън в щата Ню Джърси в петък, бившият американски президент Бил Клинтън заявил, че двете страни от бившия соцлагер не биха тръгнали сами по пътя на демокрацията, твърдейки, че ако не са били САЩ и победата в Студената война, двете държави (Полша и Унгария) нямало да станат свободни.

Клинтън отишъл още по-далеч, като изтъкнал, че Полша и Унгария „сега решиха, че тази демокрация създава твърде много проблеми” и развили склонност към авторитаризъм, само защото влиянието на САЩ върху вътрешните политики на тези страни оттогава е избледняло. Той също така заявил, че двете страни се стремели към установяването на диктатура, подобна на тази на руския президент Путин.  

Полският политически елит наскоро преживя бурно време, като над 50 хил. протестиращи излязоха по улиците на столицата Варшава през март в защита на Конституционния съд от акцията на правителството да го реформира, подчинявайки го.

Бившият полски премиер Качински, който в момента ръководи управляващата партия „Право и справедливост”, прие критиките на бившия американски президент много присърце, съветвайки Бил Клинтън да отиде на лекар, за да прегледа състоянието на ума му.

Ако някой казва, че в Полша няма демокрация, това означава, че той се намира в състояние, което изисква намесата на компетентни медицински лица”, изригнал Качински, цитиран от ТАСС.

„Мога да кажа само едно нещо – че медиите, различни фактори в света, създадоха гигантско недоразумение. Вероятно това се отразява на съзнанието на бившия президент на САЩ”, добавил Качински, опитвайки се да омаловажи резкия тон на коментарите на Клинтън, предлагайки свое обяснение. „В противен случай не мога да си го обясня”, заключил той.

Говорител на полското външно министерство също заклейми изказването на Клинтън като „несправедливо”, макар че допълни, че то било разбираемо, имайки предвид, че „това беше изразено в контекста на вътрешната предизборна кампания в САЩ”. Той отбелязал в имейл до „Асошиейтед прес”, че Полша не разглежда думите му като „официална позиция на американската администрация”.

Унгария също се възмути от спорните коментари на Клинтън.

Никой, дори и Бил Клинтън, не може да си позволи да обижда унгарския народ по този начин”, отсякъл унгарският външен министър Петер Сиярто и добавил: „Бил Клинтън може да не харесва решението на унгарския народ, но това не е причина бившият американски президент да го обижда.”